E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2441 Viewed1145 Downloaded

Immunohistochemical Study On HPV Infection-CIN Coexitence
İmmünohistokimyasal Olarak HPV İnfeksiyonu-CIN Birlikteliğinin Araştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(3):182-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine vajinal akıntı ve postkoital kanama şikayetleri ile başvuran ve kolposkopik inceleme yapılan 29 hasta bu çalışmaya alınmıştır. Kolposkopi altında lezyonlarından alınan biopsi ve smear örnekleri Ankara Numune Hastanesi Patoloji Bölümünde değerlendirilmiştir. CIN ile birlikte koilositik atipi-HPV infeksiyonu ile uyumlu bulgular olarak değerlendirilen 29 hastaya ait biopsi materyalleri immünohistokimyasal olarak da incelenmiştir. Bu hastaların smear ve biopsi örneklemeleri ile yapılan takiplerinde izlenen özellikler üzerine HPV infeksiyonunun etkisi ve rolü tartışılmıştır.
ABSTRACT
The patients admitted to University of Ankara, Faculty of Medicine Department of Gynecology and Obstetrics, with the complaints of vaginal discharge and postcoital bleeding were evaluated colposcopically. Colposcopically directed smears and biopsy specimens were taken from these patients and diagnosed at Ankara Numune Hospital, Department of Pathology. Out of these patients 29, who were diagnosed as koilocytotic atypi-findings included in the present sutdy. Immunohistochemical staining for papillomavirus antigen was carried out on these 29 cervical biopsy specimens. The patients were reviewed by follow up smears and biopsies. The role and effect of HPV infection on the features determined by follow ups were discussed.