E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1744 Viewed741 Downloaded

Is it Possible to Measure Cardiovascular Risk Over Obese Pregnant Women by Mean Platelet Volume?
Obez Gebe Kadınlarda Ortalama Platelet Hacmi Yoluyla Kardiyovasküler Riskin Ölçülmesi Mümkün müdür?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(3):117-21

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to assess mean platelet volume (MPV) values over obese and non-obese pregnant women and in that way, investigating the possibility of cardiovascular risk measurement over obese pregnant women by MPV. Material and Methods: We selected 72 obese and 101 non-obese pregnant women for prospective clinical study consecutively during the third trimester of pregnancy. The following laboratory tests have been done for all pregnants on admission: hemoglobin (HGB), hematocrit (HCT), platelet count (PLT) and MPV. For study and control groups, 2 mL of blood was obtained over from antecubital venepuncture without stasis and we measured MPV in a blood sample collected in citrate. Obesity is classified by body mass index (BMI) and defined as BMI ? 30.0 kg/m2 during third trimester. Results: No significant difference was determined between obese and non-obese pregnant women regarding to MPV values (10.8 ± 1.2 vs. 10.5 ± 1.1 p> 0.05). Conclusion: In our study, we could not find any difference between obese and non-obese pregnant women by using MPV values. But, it shouldn't be forgotten that obesity is associated with increased risks of pregnancy complications.
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez ve obez olmayan gebe kadınlarda ortalama platelet hacmi (MPV) değerlerinin tayin edilmesi ve bu şekilde MPV yoluyla obez gebe kadınlarda kardiyovasküler risk ölçümünün olabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Gebeliğin üçüncü trimesteri sırasında 72 obez ve 101 obez olmayan gebe kadını ardışık olarak prospektif klinik çalışma için seçtik. Aşağıdaki laboratuvar testleri başvuru sırasında tüm gebeler için yapıldı. Hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT), platelet sayımı (PLT) ve MPV. Çalışma ve kontrol grupları için ön kol ön yüzündeki toplardamar üzerinden staz oluşumu yapmadan 2 mL kan alındı ve sitrat içinde toplanmış olan kan örneğinden MPV ölçümlerini yaptık. Obezite, beden kitle indeksi (BKİ) ile değerlendirildi ve üçüncü trimesterde BKİ'nin ? 30.0 kg/m2 olması şeklinde tanımlandı. Bulgular: Obez ve obez olmayan gebe kadınlar arasında MPV değerleri göz önüne alındığı zaman belirgin bir farklılık saptanmadı (10.8 ± 1.2 ile 10.5 ± 1.1 p> 0.05). Sonuç: Çalışmamızda, MPV değerlerini kullanarak obez ve obez olmayan gebe kadınlar arasında herhangi bir farklılık bulamadık. Ancak obezitenin, artmış gebelik komplikasyonlarıyla ilişkili olduğu unutulmamalıdır.