3263 Viewed4654 Downloaded
Congenital Syphilis Of The Neonate: A Case Report
Konjenital Sifiliz: Olgu Sunumu
Ülkü TIRAŞ*, Yıldız DALLAR*, Gülten TANYER*, Filiz ŞENADIM*, Vildan KÜÇÜKTERZİ**, İlkin MISTIKİ***
*SB Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği**SB Ankara Hastanesi Radyoloji Bölümü****SB Ankara Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü, ANKARA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1996;6(2):146-8
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Yenidoğan döneminde tanı alan bir konjenital sifiliz vakasının sunumu. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Çocuk Kliniği. Materyel ve Metod Kliniğimiz makulo-papüler, peteşial döküntü, extremitelerde ödem ve büllöz lezyonlarla gönderilen bir konjenital sifiliz olgusu. Bulgular ve Sonuç: Seksüel yolla geçen toplumsal ve medikal bir problem olan sifiliz vakalarında son yıllarda bir artış görülmektedir. Buna paralel olarak da konjenital sifiliz (KS) vakalarında artış saptanmaktadır. Bu nedenle gebe kadınlarda ilk antenatal vizitte ve 32 haftada VDRL'in bakılması, düşük doğum ağırlığı, döküntülerle ve büllöz lezyonlarla gelen yenidoğan bebeklerde ayırıcı tanıda konjenital sifilizin de gözönünde bulundurulması gerekmektedir.
ABSTRACT
Objective: To present a neonate with congenital syphilis. Institution: The Ministry of Health, Ankara Hospital, Department of Pediatrics. Material and Methods: A neonate with maculo-papuler and petechial rash, edema in extremities anal bullous lesions. Results and Conclusion: Syphilis cases, which is a medical and social problem, have recently increase in number. There is an increase in congenital syphilis cases as well. Therefore, pregnant women should be screened by diagnostic tests like VDRL at the first prenatal visit and 32. week, and congenital syphilis should be kept in mind when an SGA neonate with rash and bullous lesions is encountered.