E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1831 Viewed873 Downloaded

Labial Fusion in an Adult Woman Represented as a Congenital Disorder: Case Report
Yetişkin Bir Kadında Doğumsal Hastalık Olarak Labial Füzyon

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(1):57-9

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Labial adhesion is usually diagnosed in young prepubertal girls and postmenopausal women but it is extremely rare in reproductive young adult females. The major etiological factor seems to be hypoestrogenism at most of the cases but adult reproductive women can be excepted from this condition. This report represents a primiparous 31-year-old female with labial fusion referred as a congenital anomaly by the patient's parents. Despite the labial fusion was recognised after the delivery, the parents didn't apply for the treatment. Medical history had no surgical or sexual trauma, recurrent urogenital infection, chronic dermatopathological diseases or vaginal delivery which could revealed cause of labial fusion. The patient had a lot of problem about sexual life during her marriage and had a confusion with her own sexual identity. Estrogen cream and labial massage were given for two months but no improvement was observed, than subsequent surgical operation was performed to seperate labial fusion under local anesthesia.
ÖZET
Labial adezyon genellikle puberta öncesi küçük kızlar ve postmenopozal dönemdeki kadınlarda teşhis edilir ancak doğurganlık dönemindeki yetişkin kadınlarda oldukça nadirdir. Olguların çoğunda etiyolojideki ana faktör östrojen yetersizliği olarak görülse bile, doğurganlık dönemindeki kadınlar bu durumun dışında tutulabilir. Bu raporda 31 yaşında, tek çocuk sahibi bir kadında, hasta ebeveyni tarafından doğumda mevcut olduğu söylenen bir labial füzyon olgusu sunulmaktadır. Labial füzyon doğumdan hemen sonra fark edilmiş olmasına rağmen tedavi için herhangi bir girişimde bulunulmamıştı. Hastanın öyküsünde labial füzyona neden olabilecek cinsel istismar, cerrahi travma, tekrarlayan ürogenital enfeksiyon, kronik dermatopatolojik hastalık ya da vajinal doğum travması yoktu. Hasta, evlilik sürecinde düzenli cinsel hayatla ilgili ciddi sorunlar yaşamış ve böylece cinsel kimlik sorunu oluşmuştu. Tedavide ilk olarak iki ay süreyle östrojenli krem ve labial masaj verildi ancak düzelme olmadığı saptandığından hasta, lokal anestezi altında labial füzyon ayrıştırılması için opere edildi.