E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
3721 Viewed1321 Downloaded

Lokal Östriol ve Konjuge Östrojenin Vagina Epitel Gelişimi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
Lokal Östriol ve Konjuge Östrojenin Vagina Epitel Gelişimi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(1):37-40

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Atrofik vajinit olgularında lokal östriol ve konjuge östrojen kremlerinin vagina epiteli gelişimi üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: SSK İstanbul Eğitim Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul. Materyel ve Metod: Atrofik vajinit bulguları taşıyan veya pelvik relaksasyon nedeniyle operasyon için yatırılmış olan toplam 35 postmenopozal olgu çalışma kapsamına alındı. 15 olgu kontrol grubunu oluştururken, 10 olguya östriol krem (0.5-1 mg/gün), 10 olguya da konjuge östrojen krem (1.25 mg/gün) intravaginal olarak 7-10 gün süreyle verildi. Vagina epitel gelişimi üzerine olan etkileri histopatolojik ve histokimyasal olarak araştırıldı. Epitel kalınlığı, sıra sayısı, diferansiyasyon derecesi, epitel içi glikojen varlığı ve keratin miktarı kriter alınarak epitel proliferasyon ve maturasyonu incelendi. Bulgular: Lokal östrojen uygulanan grupta, kontrol grubuna oranla vagina epiteli gelişim parametrelerinde istatistiksel anlamlı bir farklılık bulundu. Östriol ve konjuge östrojen verilen olgular kendi aralarında karşılaştırıldığında, östriol grubunun epitel puanlarında istatistiksel anlamlı bir yükseklik saptandı. Sonuç: Atrofik vajinit olgularında, lokal estrojen tedavisi ile kısa zamanda iyi bir epitel gelişimi sağlanmaktadır. Östriol krem, konjuge östrojene göre daha iyi bir epitel yanıtı oluşturmaktadır.
ABSTRACT
Objective: Our purpose was to compare the effects of local estriol cream and conjugated estrogen cream in atrophic vaginitis patients. Institution: İstanbul Social Security Association Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. Materials and Methods: 35 postmenopausal patients who were planned to have an operation due to pelvic relaxation or who had atrophic vaginitis were taken into trial. 3 groups were formed. Control group consisted of 15 patients, estriol group and conjugated estrogen group consisted of 10 patients each. Estriol cream (0.5-1 mg/day) and conjugated estrogen cream (1.25 mg/day) were applied for 7-10 days intravaginally to related groups. The effects of these creams were evaluated histopathologicaly and histochemically. The proliferation and maturation of the epithelium were investigated according to the thickness of epithelium, differentiation degree, number of epithelium row, presence of glycogen in epithelium and creatin value. Results: There was a statistically significant improvement in both of the local estrogen treatment groups when compared to the control group. On comparing the estriol group to conjugated estrogen group, estriol group had a significant higher epithelium score than the conjugated estrogen group. Conclusion: In atrophic vaginitis, treatment with local estrogens has beneficial influences on improvement of epithelium. In this trial estriol cream had a better epithelium response than conjugated estrogen.