E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2243 Viewed897 Downloaded

Magnesium Level Of Blood And Cerebrospinal Fluid In Preeclampsia And Normal Pregnacy
Normal Gebelik ve Preeklampside Baseline Serum ve Serebrospinal Sıvı Magnezyum Düzeyleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(2):86-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampside tablo şiddetlendikçe konvulsiyon eğiliminin arttığı ve bu eğilimin MgSO4 tedavisi ile azaltılabileceği gerçeğinden yola çıkılarak santral sinir sisteminde eksitabilitede önemli rol oyanayan Mg iyonunun serum ve serebrospinal sıvıdaki değerleri ölçülerek preeklamptik hastalarda kan-beyin bariyerinin baseline değişikliğinin tesbiti amaçlanmıştır. Çalışmanının Yapıldığı Yer: SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi. Materyal ve Metod: Bu çalışma yirmisi preeklamptik ve yirmisi de kontrol gurubunu oluşturan normal sağlıklı kırk gebe kadında sezaryen amacı ile spinal anestezi uygulanması sırasında alınan serebrospinal sıvıda (CSF) ve periferik venden alınan kan serumunda Mg konsantrasyonunun spektrofotometrik ölçümü ile yapıldı. Bulgular: Ortalama serum Mg düzeyleri karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p> 0.05). CSF Mg düzeylerinin ise preeklamptik grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu görüldü (p< 0.05). Sonuç: Preeklampsinin kan-beyin bariyerini bozarak Mg iyonunun CSF düzeyleri etkilemesi sonucu konvulsiyonların ortaya çıkabileceği sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Objective: In the preeclampsia as the disease progress, incidence of convulsion also increase. MgSO4 is used in treatment of preeclampsia to avoid the occurence of convulsions. According to this reality by measuring the CSF and serum levels of Mg ion we tried to determine that convulsions in preeclampsia is due to destroy in the blood-brain barier. Institution: Ankara Social Security Association Hospital Department of Obstetrics and Gynecology. Material and Methods: The CSF is obtained from twenty preeclamptic women and twenty normal pregnant women who are undergoing cesarian section operation for various reasons by spinal anestesia. Mg consentration of the CSF and the serum is detected specthrophotometrically. Results: While serum Mg levels between two groups show no difference (p> 0.05), CSF levels of Mg in preeclamptic patients are significantly lesser than those in the control group (p< 0.05). Conclusion: Preeclampsia by destroying blood-brain barier, changes the Mg ion level in the CSF and by this way the incidence of convulsions increases.