E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 30 Jan 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2440 Viewed1485 Downloaded

Management of Acute Pancreatitis Due to Hypertriglyceridemia in Pregnancy: Case Report
Gebelikte Hipertrigliseridemiye Bağlı Gelişen Akut Pankreatite Yaklaşım

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(1):67-70

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Gebelik sırasında gelişen akut pankreatit (AP), nadir, fakat tanıda geç kalındığında ve uygun şekilde yönetilmediğinde hem anne hem de fetüs için ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilen bir durumdur. Gebelikte non-bilier AP'in en sık nedeni, hiperlipidemidir ve hiperlipidemiye bağlı akut pankreatit (HBAP)'in tanı ve tedavisinde bazı önemli farklılıklar vardır. Kliniğimize 35 haftalık gebelik ve erken doğum tehditi ön tanısı ile yatırılan olguda, ultrasonografik değerlendirmenin gebe uterusa bağlı yetersiz olması, amilazın hiperlipidemiye bağlı olarak yalancı düşük ölçülmesi, ılımlı lökositoz ve hipoproteinemi gibi gebeliğe bağlı fizyolojik değişikliklerin tanıyı maskelemesi gibi nedenlerle AP tanısı kolayca gözden kaçmış, peritonite bağlı uterin kontraksiyonlar, olgunun erken doğum tehditi olarak algılanmasına yol açmıştır. AP tanısında gecikme, kliniğin ağırlaşmasına yol açarak, hem fetal hem de maternal prognozu olumsuz etkilemiştir. Çalışmamızda, gebelikteki HBAP'nin tanı, izlem ve tedavisindeki önemli noktalar, literatür ışığında irdelenmiştir.
ABSTRACT
Acute pancreatitis (AP) during pregnancy, is a rare condition but can lead to serious fetal and maternal morbidity and mortality if it is not managed appropiately. Hyperlipidemia is the most common cause of non-biliary AP in pregnancy and there are significant differences at both diagnosis and treatment in acute pancreatitis due to hyperlipidemia (HBAP). 35 weeks pregnant patient was hospitalized in our clinic with pre-diagnosis preterm labour. As a result of pregnant uterus, ultrasonography imaging was inadequate. False low measurement of amylase value depending hyperlipidemia and pregnancy-related phisyological changes such as moderate leucositosis and hypoproteinemia lead to delaying of AP diagnosis. This delay deteriorated the clinical course and adversely affected both maternal and fetal prognosis. HBAP case at pregnancy was evaluated in the light on literature.