E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2010 Viewed728 Downloaded

Massive Pelvic Hemorrhage During Gynecologic Cancer Surgery:
Ji̇nekoloji̇k Kanser Cerrahi̇si̇ Esnasinda Geli̇şen Massi̇f Pelvi̇k Kanama:

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(5):393-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada, over kanseri nedeniyle opere edilen bir hastada gelişen massif pelvik kanamayı durdurmak için en son çare olarak başvurulan pelvik tampon kullanımı irdelenmiş ve tartışılmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Van, Türkiye. Materyel ve Metod: Over kanseri nedeniyle opere edilen bir hastada gelişen massif pelvik kanamayı durdurmak amacı ile pelvik tampon kullanılmıştır. Bulgular: Over kanseri nedeniyle opere edilen ve massif pelvik kanama gelişen ve hipogastrik arterin bağlanması ile kontrol altına alınamayan hastada pelvik tampon kullanımı ile kanama kontrol altına alınmıştır. Sonuç: Jinekolojik maligniteler nedeniyle yapılan operasyonlar esnasında ortaya çıkan durdurulamayan massif pelvik kanamaların kontrolünde pelvik tampon kullanımı hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to discuss the use of pelvic packing as a last step in a case of massive pelvic hemorrhage which is occured during surgery for ovarian cancer. Institution: University of Yüzüncü Yıl School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Van, Turkey. Material and Method: Pelvic packing was used to control massive pelvic hemorrhage occured during surgery for ovarian cancer. Findings: Massive pelvic hemorrhage occured during surgery, with unsuccessful try of hypogastric artery ligation, was controlled by the use of pelvic packs. Conclusion: Pelvic packs can be used successfully in cases with massive pelvic hemorrhage during surgery for gynecologic malignancies as a lifesaving method.