E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
3153 Viewed1772 Downloaded

Maternal And Fetal Albumin And Prealbumin Levels In Intrauterine Growth Retardation
İntrauterin Gelişme Geriliğinde Maternal ve Fetal Serum Albumin ve Prealbumin Düzeyleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(5):329-33

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Term intrauterin gelişme geriliğinde (IUGG) maternal ve fetal serum albumin ve prealbumin düzeylerinin araştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hast. Eğitim Hastanesi. Materyel ve Metod: Bu çalışmada Nisan 1999-Eylül 1999 tarihleri arasında doğum yapan 62 anne ve 62 bebek prospektif vaka kontrollü çalışma yöntemiyle incelendi. Gestasyonel yaşlarının doğruluğu 16-24. haftalar arası yapılmış ultrasonografik inceleme ile desteklenmiş ancak 30. haftadan sonra intrauterin gelişmeleri 10. persentil altında kalan 31. olgu IUGG grubunu oluşturdu. Kontrol grubuna aynı şartlarda intrauterin gelişmesi 10. persentilin üstünde 30. persentilin altında olan, anne yaşı, gravida, gestasyonel yaş ve paritesi çalışma grubunun ±1 değer sınırlarında kalan 31 olgu alındı. Tüm anne ve fetüs serumlarında albumin ve prealbumin düzeyleri çalışıldı. İstatistiksel analizde student t-testi, ki-kare, Mann-Whitney U ve korrelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: İki grup arasında anne yaşı, boyu, kilosu, gravida, parite, sigara kullanımı, preeklampsi sıklığı ve fetus cinsiyeti açısından fark yoktu. IUGG grubundaki fetusların doğum ağırlığı kontrol grubundan anlamlı olarak düşük (p<0,001) sezaryen ile doğum (p<0,001) ve neonatal morbidite ise (p=0,02) kontrol grubundan fazla idi. İki grup birlikte ele alındığında anne albumin değerleri (r=0,26, p=0,04), anne prealbumin değerleri (r=0,43, p=0,04) ve bebek prealbumin değerleri (r=0,61, p<0,01) ile doğum ağırlığı arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu bulundu. IUGG olan grupta hem anne, hem de bebek albumin ve prealbumin düzeylerinin kontrol grubundan anlamlı olarak düşük olduğu bulundu. Maternal serum prealbumin için kestirim değeri 19mg/dl alındığında bu seviyeye eşit veyadüşük değerlerin IUGG tanısındaki sensitivitesi %80, spesifitesi %67, pozitif prediktif değeri %71, negatif prediktif değeri %77 olarak bulundu. Yine maternal serum albumin değerleri için kestirim değeri 3,75 gr/dl alındığında bu seviyeye eşit veya düşük değerlerin IUGG tanısındaki sensitivite %77, spesifitesi %38, pozitif prediktif değeri %55, negatif prediktif değeri %63 olarak bulundu. Her iki seviyesi kestirim değerlerinin altında olanlarda ise tanısal değerler sırasıyla %67,%90,%87 ve %73 olarak bulundu. Sonuç: IUGG olan olgularda hem maternal hem fetal serum albumin ve prealbumin değerleri düşük bulundu. Maternal serum albumin ve prealbumin değerlerinin IUGG tanısında yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip parametreler olduğu bulundu.
ABSTRACT
Objective: To evaluate maternal and fetal serum albumin and prealbumin levels in intrauterine growth retardation (IUGR). Institution: SSK Ankara Maternity and Womens Health Teaching Hospital. Material and Method: A prospective case-control study was conducted on 62 mothers and 62 newborns between April 1999 and September 1999. In cases whose gestational ages were confirmed by ultrasonografic evaluation between 16-24th weeks IUGR was diagnosed (n=31) if fetal intrauterine growth remained under 10th percentile after 30th week. Control group (n=31) was formed with cases whose age, gravida, parity and gestational age was within ±1 limits of IUGR group and fetal growth between 10-90th percentiles. Serum albumin and prealbumin levels were measured in all mothers and their fetuses. Student t-test, chi-square, Mann-Whitney U test and correlation analysis were used for the evaluation of the data. Results: Maternal age, height, weight, gravida, parity tobacco use, preeclamsia rate and fetal sex was not different between the two groups. Birthweight of the fetuses in the IUGR group was significantly lower than the control group (p<0,001) while cesarian section rate (p<0,001) and neonatal morbidity (p=0,02) were significantly higher than control group. When all cases were evaluated maternal serum albumin levels (r=0,26, p=0,04), maternal serum prealbumin levels (r=0,43, p=0,04) and fetal serum prealbumin levels (r=0,61, p<0,01) were found to have significant positive correlation with birth weight. Both maternal and fetal serum albumin and prealbumin levels were lower in the IUGR group when compared with control group. When maternal serum prealbumin cutoff value was 19mg/dl, levels equal to or smaller than this cutoff had 80% sensitivity, 67% specificity, 71% positive predictive value and 77% negative predictive value in the diagnosis of IUGR. Maternal serum albumin levels equal to or smaller than 3,75 gr/dl were found to have 77% sensitivity, 38% specificity, 55% positive predictive value and 63% negative predictive value in the diagnosis of IUGR. Diagnostic performance of values lower than both cutoff levels in IUGR were found to be 67%, 90%, 87% and 73% respectively.Conclusion: Both maternal and fetal serum albumin and prealbumin levels were found to be low in IUGR cases. Maternal serum albumin and prealbumin levels were found to have high sensitivity and specificity in the diagnosis of IUGR.