E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1999 - Volume 9 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2233 Viewed829 Downloaded

Maternal Hemodynamic Effects Of Calcium Supplementation During Pregnancy
Gebelikte Kalsiyum KullanımınınMaternal Hemodinamik Fonksiyonlar Üzerine Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(2):101-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: İkinci trimestirden itibaren gebelere ek kalsiyum verilmesinin maternal hemodinamik fonksiyonlar üzerine etkisinin araştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, İzmir. Materyel ve Metod: İkinci trimestir gebeliği olan 40 gebe randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba günlük olarak 1 gr elementer kalsiyum verildi, ikinci gruba kalsiyum verilmedi. Her iki gruptaki gebelerin ilk gelişteki sistolik ve diastolik kan basınçları dakikalık kalp atım hızları ölçüldü, serum kalsiyum ve serum albümin düzeyleri bakıldı. Daha sonra dörder hafta aralarla her iki grupta da iki kez daha aynı parametreler bakıldı. Bulgular: Çalışmayı birinci gruptan 18 gebe, ikinci gruptan 15 gebe olmak üzere toplam 33 gebe tamamladı. Her iki grup sistolik ve diastolik kan basınçları dakikalık kalp atım hızları, serum kalsiyum ve albümin düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Her iki grup arasında da bu parametreler açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Gebeliğin ikinci trimestirinden itibaren, gebelere 1 gr/gün elementer kalsiyum verilmesinin maternal hemodinamik fonksiyonlar üzerine etkisinin olmadığı saptandı.
ABSTRACT
Objective: To investigate the maternal hemodynamic effects of calcium supplementation beginning in the second trimester of pregnancy. Institution: Ege University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Izmir. Materials and Methods: 40 pregnant women in the second trimester of pregnancy randomized in two groups. 1g. of elemental calcium was given to the first group, while second group took no medication. The sistolic and diastolic blood pressure, pulse rate, serum calcium and albumin levels were obtained at the initial visit and two times with 4 weeks intervals. Findings: 33 pregnant women; 18 from first group, 15 from second group completed the study. Between two groups there were no statistical significant difference in respect to blood pressure, pulse rate and serum levels of calcium and albumin (p>0.05) Conclusion: Calcium supplementation 1g/day beginning in the second trimester of pregnancy has been found to have no effect in maternal hemodynamic functions.