E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2384 Viewed932 Downloaded

New Approaches On Screening And Diagnosis Ingestational Diabetes Mellitus: Review
Gestasyonel Diabet Tarama ve TanısındaYeni Yaklaşımlar

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(3):141-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM), ilk kez gebelikte teşhis edilen, değişik derecelerde karbonhidrat intoleransı olarak tanımlanmaktadır. GDM, gebelerin ortalama %3-5inde görülmektedir. GDM ve obezite rutin obstetrik pratikte en sık karşılaşılan metabolik bozukluklardır. Bu sunumda GDMli kadınların glukoz metabolizmasındaki değişiklikler, tarama ve tanısındaki yaklaşımlar yeni çalışmaların ışığı altında tartışılacaktır. Hem anne, hem de fetus için başarılı bir gebeliğin gerçekleşmesi gebelik boyunca karbonhidrat metobolizmasındaki değişikliklere bağlıdır. Normal gebelikte glukoz toleransındaki sapma ve hiperinsulinizimle metabolik adaptasyon sağlanır; ancak, kadınların sadece küçük bir kısmında GDM tanısı koyduracak tanısal kriterler vardır. GDM tanımı üzerine pek çok tartışmalar olsa da, perinatal morbitide ve mortalite arasında yakın ilişkiler kurulmuştur. Bu nedenle, GDMli kadınlar obstetrik yönden daha yakından takip edilmelidir.
ABSTRACT
Gestational diabetes is defined as carbohydrate intolerance of variable severity with onset or first recognition during the current pregnancy. It affects between %3-5 of all pregnant women. Gestational diabetes mellitus and obesity are common metabolic abnormalities encountered in routine obstetric practice. In this presentation, longitudinal changes during gestational diabetes mellitus, approach to screening and diagnosis, in the light of current reports are discussed. The metabolic adaptation which occurs during normal pregnancy involves apparent deterioration of glucose tolerance and hyperinsulinism, but only in a minority of women are diagnostic criteria for gestational diabetes present. Though many contradictions continue on the definition of gestational diabetes close relation with perinatal morbidity and mortality were proven. It therefore remains necessary to screen for gestational diabetes and if possible to perform general screening of all pregnant women.