E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2100 Viewed1534 Downloaded

The Comparation Of Serum Ferritin, Hemoglobin And Meancorpuscular Hemoglobin Levels Between The Normal And Preterm Labor
Normal ve Prematüre Eylemde Gebelerde Serum Ferritin, Ortalama Korpuskuler Hemoglobin ve Hemoglobin Düzeylerinin Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(1):13-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Term gebeliklerin %20-60'ında görülen aneminin prematür eylemle olan ilişkisini saptamak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Kayseri. Materyel ve Metod: Çalışmada 33'ü preterm eylemde gebe ve 41'i kontrol olgusu olmak üzere toplam 74 gebe kadında hemoglobin, ortalama korpuskuler hemoglobin ve serum ferritin düzeylerini retrospektif olarak çalıştık. Bulgular: Preterm eylemli gebelerdeki serum ferritin, hemoglobin ve ortalama korpuskuler hemoglobin düzeylerindeki düşüklük kontrol grubundakilere oranla istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Preterm eylem ve demir eksikliği arasında ilişki göze çarpmaktadır.
ABSTRACT
Objective: To determine the relationship between preterm labor and anemia which occurs in 20-60% of pregnancies in term. Institution:The Erciyes University Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, Kayseri. Material and Methods: In this study was retrospectively made on total 74 pregnant women, 33 preterm labor and 41 normal. Findings: Serum ferritin, hemoglobin and meancorpuscular hemoglobin levels in preterm labor were found statistically significant lower than those in normal pregnant women. Results: Significant correlation has been found between preterm labor contractions and iron deficiency anemia.