E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2362 Viewed792 Downloaded

Operative Laparoscopy In A Case With Ovarian Sertoli Leydig Cell Tumor
Overde Sertoli Leydig Hücreli Tümörü Olan Bir Olguda Laparoskopik Cerrahi Yaklaşım

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(2):141-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Laparoskopik yaklaşımla konservatif cerrahi uygulanan bir Sertoli Leydig hücreli tümör vakasının sunulması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Ankara. Materyal ve Metod: Hirsutismus ve virilizasyon ile başvuran ve yüksek testosteron düzeyleri bulunan bir hastada sol overde şüpheli kitle saptanması üzerine laparoskopi yapıldı ve kitle laparoskopik olarak çıkarıldı. Bulgular: Çıkarılan kitlenin intraoperatif Frozen section sonucu benign ovarian kitle idi. Postoperatif histopatolojik sonucu intermediate diferansiyasyon gösteren Sertoli Leydig hücreli tümör olarak bildirildi. Postoperatif dördüncü ayında hastanın testosteron düzeyleri düşük düzeylerde bulunmuş ve herhangi bir kitle izlenmemiştir. Sonuç: Yaptığımız MEDLINE taramasına göre bu olgu, bu tümörler için laparoskopik olarak tümör eksizyonu yapılan ilk vakadır. Fertilite arzusu olan ve iyi prognostik özellikler gösteren uygun evre Ia vakalarda laparoskopik cerrahi deneyimli kişiler tarafından uygulanabilecek bir yöntem olarak seçilebilir.
ABSTRACT
Objective: To present a conservative approach by operative laparoscopy in an ovarian Sertoli Leydig cell tumor case. Institution: Gazi University Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics, Ankara. Material and Methods: In a patient with signs of hirsutismus, virilisation and high testosteron levels, a suspicious left ovarian mass was found, and mass itself excised laparoscopically. Results: Intraoperative frozen section diagnosis was benign and postoperative histopathologic diagnosis has been reported as Sertoli Leydig cell tumor with intermediate differentiation. Patient has low testosterone and no mass postoperative fourth month. Conclusion: According to MEDLINE search this is the first case of laparoscopic tumor excision of these tumors in literature. In stage Ia, when preservation of fertility is desired and if tumor has good prognostic characteristics, conservative approach with operative laparoscopy may be a suitable approach in experienced hands.