E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 01 Sep 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
1521 Viewed926 Downloaded

Other Non-Reproductive Endocrine Abnormalities in the Survivors of Childhood and Adolescent Cancers: Review
Erişkin Yaşa Gelen Çocukluk Çağı ve Adolesan Kanser Hastalarında Diğer Üreme Dışı Endokrin Anormallikler

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(3):179-83

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
There are numerous treatment-related risks for long-term adverse outcomes among survivors of childhood cancer after exposure to chemotherapeutic drugs and radiotherapy. Cancer types in which risk of endocrine system abnormality is higher are central nervous system tumors, Hodgkin Lenfoma and hematological disorders with patients who underwent whole-body irradiation and high-dose, especially alkylating agents chemotherapy drugs, prior to the scheduled bone marrow transplantation. Cognitive dysfunction after cranial irradiation, poor cardiovascular outcomes, obesity, radiation-associated differences in pubertal timing, development of primary hypothyroidism, impaired skeletal growth breast cancer as a second malignant neoplasm, and osteonecrosis. Growth retardation and shortness of the target size can be seen in patients with growth hormone deficiency, central precocious puberty and primary hypothyroidism. Adrenocorticotrophic hormone (ACTH) deficiency can be seen in long-term use of corticosteroids, in the presence of brain tumor, in patients undergoing radiation on the pituitary region, or depending tumor growth or compression. In this review article, up to date information about other non reproductive endocrine abnormalities in the female survivors of childhood and adolescent cancers.
ÖZET
Erişkin yaşa gelen çocukluk çağı kanser hastalarında tedaviye bağlı olarak pek çok sistemik ve endokrin bozukluk izlenmektedir. Endokrin sistem anormalliği görülme riskinin en yüksek olduğu kanser türleri, santral sinir sistemi tümörleri, Hodgkin Lenfoma, hematolojik rahatsızlıklar nedeniyle kemik iliği transplantasyonu yapılması planlanan ve öncesinde tüm vücut radyoterapisi uygulanan hastalar ve yüksek doz, özellikle alkile edici ajanlarla kemoterapi uygulanan hastalardır. Özellikle kraniospinal radyasyon sonrası gelişen kognitif bozukluklar incelendiğinde, obesite, kardiyovasküler hastalık, pubertenin zamanlamasında aksaklık, tiroid fonskiyon bozuklukları, iskelet sistemi büyümesinde gerilik bunlardan bir kaçıdır. Growth Hormon eksikliği olanlarda, santral kaynaklı erken puberte gelişen hastalarda ve primer hipotiroidisi olan hastalarda da büyümede gerilik ve hedef boyda kısalık görülebilmektedir. Uzun süreli kortikosteroid kullananlarda, kraniyal tümör varlığında, tümörün büyümesi ve basısına bağlı olarak ya da hipotalamopitüiter bölgeye radyasyon uygulanan hastalarda adrenokortikotropik hormon (ACTH) eksikliği de görülebilmektedir. Bu derlemede, erişkin yaşa gelen çocukluk çağı ve adölesan kanser hastalarında uzun dönemde görülen üreme dışı endokrin anormallikler işlenecektir.