E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 10 Nov 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
1679 Viewed925 Downloaded

Ovarian Function and Reproductive Outcomes in the Female Survivors of Childhood and Adolescent Cancer Patients: Review
Hayatta Kalabilen Çocukluk Çağı ve Adolesan Kanser Hastalarında Over Fonksiyonu ve Reprodüktif Sonuçlar

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(4):219-26

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
In the last 25 years, thanks to new treatment methods, a significant improvement in 5-year survival has been observed in children under 15 year with cancer diseases. This increase has led to the emergence of a new human population: childhood cancer patients who become adult. Unfortunately, children exposed to cytotoxic chemotherapy drugs (alkylating agents and anthracyclines), and radiation undergo many metabolic and endocrine problems. Gonadal (ovarian) failure, failure of reproductive function development and related sequelae have become more noticeable in recent years in children exposed to chemotherapy and/or radiotherapy. Therefore restoration of gonadal function and fertility is of growing importance in these patients. Moreover, same risks also exist in some diseases classified benign (e.g. myelodysplasia, thalassemia, as systemic lupus erythematosus), in which treatment is constituted of chemotherapy and/or radiotherapy and bone marrow transplantation. Due to early and rapid loss of follicles, Turner's syndrome and other disease groups such as galactosemia result in absolute early menopause. As seen preservation of fertility is not only restricted to cancer patients. We aimed by preparing a comprehensive up to date review to clarify readers information. We examined in detail effects of childhood cancer treatment on ovaries , ovarian germ cell dynamics and measurement of ovarian reserve tests.
ÖZET
Son 25 yılda, 15 yaş ve altındaki çocuklarda görülen kanser hastalıklarında yeni tedavi yöntemleri sayesinde 5 yıllık sağkalım sürelerinde belirgin bir iyileşme gözlenmektedir. Bu artış yeni bir populasyonun ortaya çıkışına yol açmıştır: Erişkin yaşa gelen çocukluk çağı kanser hastaları. Bununla birlikte maalesef sitotoksik kemoterapi ilaçları (alkile edici ajanlar ve antrasiklinler) ve radyoterapiye maruz kalan çocuklarda pek çok metabolik ve endokrin problem izlenmektedir. Çocukluk çağında kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanan hastalarda gonadal (over) yetmezlik, üreme fonksiyonlarında yetersizlik gelişmesi ve buna bağlı sekeller son yıllarda daha çok farkedilir hale gelmiştir. Dolayısıyla gonadal fonksiyonların ve fertilitenin korunması bu grup hastalarda giderek önemi artan bir şekilde gündeme gelmektedir. Üstelik benign hastalıklar sınıfında olduğu halde (örn: miyelodisplazi, talasemi, sistemik lupus eritematozus gibi), tedavisi amacıyla kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanması ve kemik iliği nakli gerektiren bazı hastalıklarda da aynı riskler mevcuttur. Turner sendromu ve galaktozemi gibi bir diğer grup hastalıkta ise erken ve hızlı folikül kaybı mutlak erken menopoz ile sonuçlanmaktadır. Görüleceği üzere fertilitenin korunması sadece kanser hastalarına sınırlı değildir. Biz de bu konuda kapsamlı bir derleme hazırlayarak okuyucuları güncel bilgilerle aydınlatmayı hedefledik. Çocukluk çağı kanserlerinde kullanılan tedavilerin over üzerine olan etkilerini, overde germ hücre dinamiğini, over rezervi ölçüm testlerini detaylı olarak irdeledik.