E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1996 - Volume 6 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2462 Viewed751 Downloaded

Conventional and New Diagnostic Modalities for Ovarian Cancer
Over Kanserindeki Klasik Ve Yeni Tanı Yöntemleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1996;6(4):345-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Over kanser tanısında yeni ve klasik tanı yöntemlerinin güvenirliliğini gözden geçirmek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: The University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Jinekolojik Onkoloji ve Diagnostik Radyoloji Bölümleri. Materyel ve Metod: Literatürün gözden geçirilmesi. Bulgular: Over kanserli hastaların çoğu tanı konulduğunda ileri evrededir. Erken evredeki malign tümörler, endovajinal ultrason kullanılarak, yüksek spesifite vek sensitivite ile saptanabilir. Alternatif tanı aracı olarak bu tümörlerin tanısında kullanılan komputerize tomografi (CT) ve manyetik rezonans gibi görüntüleme (MRI) tekniklerinin, negatif prediktif değeri (NPV) yüksektir. Ancak sensitiviteleri düşüktür. Bu nedenle immünosintigrafi ve pozitron emission tomografi gibi yeni tanı araçları geliştirilmiştir. Çok merkezli yapılan klinik çalışmalarda immünosintigrafi ve pozitron emission tomografisinin (PET) oldukça effektif, invaziv olmayan ve düşük maliyetli tanı aracı oldukları gösterilmiştir. Sonuç: Pelvik malignansilerin tanısında PET'inin pozitif ve negatif prediktif değerleri, CT ve immünosintigrafiye göre daha yüksektir. Bunların dışında, PET ve CT'nin birlikte kullanıldığı vakalarda negatif prediktif değer %100'e yaklaşır.
ABSTRACT
Objective: To review the conventional and new diagnostic modalities for ovarian cancer. Institution: The University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Departments of Gynecologic Oncology and Diagnostic Radiology. Material and Methods: The literature of review. Findings: Most patients with ovarian cancer have advanced disease at diagnosis. Endovaginal ultrasound can detect cancerous masses in these patients with high specificity and sensitivity at earlier stages of disease. Alternatively, cross-sectional imaging techniques such as computed tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI) have a high negative predictive value for such tumors, but their sensitivity remains low. Thus, new diagnostic imaging models such as immunoscintigraphy and positron emission tomography (PET) have beekn developed. Recent multicenter clinical trials have demonstrated that Ikn-CYT-103 immunoscintigraphy and PET are highly effective, noninvasive, and cost-effective. Results: PET has greater positive and negative predictive values than both CT and immunoscintigraphy in the diagnosis of pelvic malignancies. Furthermore, when PET and CT results are combined, their negative predictive value together approaches 100%.