E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2657 Viewed4418 Downloaded

Surgical Management In Ovarian Cysts; But When And How?
Over Kistlerinde Cerrahi;Ama Ne Zaman-Nasıl?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(1):52-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Overlerden köken alan kistik yapılar, jinekoloji pratiğinde en sık karşılaştığımız problemlerden biridir. Bu yapıların pelvik muayene, ultrasonografi ve CA 125 seviyeleriyle değerlendirilmesi neticesinde kistlerin benign yada malign olabileceği konusunda doğru tahminler yapılabilmektedir. Tüm yaş gruplarında karşılaşabileceğimiz bu kistlere cerrahi uygulamadan önce spontan regresyon için gereken süreler mutlaka verilmelidir. Basit over kistlerinde malignite ihtimalinin çok düşük olduğu ve bu ihtimalin yaş ve kist boyutu ile orantılı olarak artış gösterebildiği de bilinmektedir. Belirli süreler boyunca takip edilen ve bu süreler içerisinde spontan rezolüsyona uğramayan ya da komplikasyon gelişen basit kistik yapılar laparotomik ya da laparoskopik olarak çıkartılmalıdır. Yapılacak her türlü cerrahi girişimde overlerin travmaya çok hassas olduğu akılta tutulmalı ve titiz bir cerrahi uygulanmalıdır.
ABSTRACT
Cystic structures orginating from ovaries are one of the most common problems in gyneacological practice.Whether this structures are malign or not can be correctly described by CA 125 levels,ultrasound and pelvic examination. Before surgical management, suitable observation periods for spontaneous resolution must be given to these cystic structures which we could met in all age groups. Meanwhile, malignant potantial is very low in simple ovarian cysts and this risk can be increased corresponding to patients age and cysts size. Benign ovarian cysts which do not regress at the end of the follow-up time or complicated (tortion,rupture etc.) must be removed by laparoscopy or laparatomy. In every kind of surgical approach,we have to know that ovarian tissue is very sensitive to surgical damage and that is why we have to do careful surgical approach.