E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 13 May 2016
Year 2016 - Volume 26 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
4490 Viewed2436 Downloaded

Hidradenoma Papilliferum of the Paraurethral Area: Case Report
Paraüretral Yerleşimli Hidradenoma Papilliferum

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2016;26(1):56-8
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-42608
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Hidradenoma, papilliferum, ekrin ve apokrin glandlardan orijin alan, kistik ve papiller yapıda benign bir tümördür. Genellikle postpubertal kadınlarda, anogenital bölgede ortaya çıkan bu lezyonlar asemptomatik olsalar da kanama, ağrı, kaşıntı ve ülserasyonla da kendilerini gösterebilirler. Bu çalışmada, genital bölgesinde kitle şikâyeti ile başvuran ve vulvar hidradenoma papilliferum tanısı alan olgu sunulmuştur. Kistik lezyonlarla klinik olarak benzerlik gösteren basit vulvar lezyonların histopatolojik incelenmesinde hidradenom papilliferum gibi tümöral lezyonların saptanabileceği göz önünde tutulmalı ve bu nedenle vulvar lezyonlara titizlikle yaklaşılmalıdır.
ABSTRACT
Hidradenoma papilliferum is a benign tumor which origins from eccrine and apocrine glands.İt is also papillary and cystic. The lesions which are generally seen in postpubertal women and anogenital area are asymptomatic. However they can be observed with bleeding, pain, pruritus and ulseration.İn this article it is presented the patient who had a complaint of mass in genital area and the diagnosis of vulvar hidradenoma papilliferum.İt should be considered that it can be detected tumoral lesions like hidradenoma papilliferum in the histopathologic observation of simple vulvar lesions which are clinically similar with cystic lesions. With this reason vulvar lesions should be observed carefully.