E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2148 Viewed1236 Downloaded

Pelvic Reconstructive Surgery With Laparoscopy
Pelvik Taban Cerrahisinde Laparoskopinin Yeri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(4):332-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Laparoskopik yolla ön vajinal duvar, apeks ve arka vajinal duvar defektlerinin düzeltilmesinin birçok avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar peritoneal kavite, presakral alan ve rektovajinal boşluğun laparoskopik büyütme ile daha iyi görülmesi ve hemostazın daha iyi sağlanması, kısa süreli hospitalizasyon, ve azalmış postoperatif ağrı olarak sıralanabilir. Bu derlemede, ön vajinal duvar, apeks ve arka vajinal duvar defektlerinin düzeltilmesi konuları literatürün geniş gözden geçirilmesi ile irdelenmiştir.
ABSTRACT
Laparoscopic repair of anterior vaginal wall, apex, and pos-terior wall support defects has many advantages including the improved visualization of anatomy of the peritoneal cavity, presacral space, and rectovaginal space because of laparoscopic magnification and improved hemostasis, shortened hospitalization and decreased postoperative pain. In this review, we discussed the laparoscopic repair of anterior vaginal wall, apex, and posteior wall support defects by performing a thorough search of the literature.