">

E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2901 Viewed1058 Downloaded

Perinatal and Obstetric Outcomes of Preeclampsia-Eclampsia Cases
Preeklampsi-Eklampsi Olgularımızın Perinatal ve Obstetrik Sonuçları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(1):18-24

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampsi olgularımızın perinatal ve obstetrik sonuçlarını irdelemek ve olumsuz sonuçlar üzerine etkli faktörleri ortaya koymaktır. Ayrıca klinik bulgularımıza dayanarak preeklampsi sınıflaması üzerine yorumda bulunmaktır. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Ocak 2001-Aralık 2009 tarihleri arasında doğum yapan 311 preeklampsi-eklampsi olgusu retrospektif olarak irdelendi. Perinatal ve obstetrik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Olguların sırasıyla %55.9, %54, %3.9 ve %3.2sinde 34 gebelik haftasından önce doğum, fetal gelişim kısıtlılığı, HELLP sendromu ve "abruptio" plasenta tespit edildi. Fetal ve neonatal mortalite oranları sırasıyla %10 ve %21.8 olarak saptandı. Maternal mortalite gözlenmezken, %18.6 oranında maternal morbidite belirlendi. Ağır preeklampsi-eklampsi olgularında fetal gelişim kısıtlılığı, fetal mortalite ve maternal morbidite oranları hafif preeklampsi olgularına kıyasla anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p< 0.01). Fetal gelişim kısıtlığı, maternal morbidite, fetal ve neonatal mortalite oranları 34 gebelik haftası altında doğum yapan gebelerde, 34 hafta ve üzerinde doğum yapanlara kıyasla anlamlı olarak yüksek tespit edildi (p< 0.01). Otuz iki gebelik haftası ve altında doğum yapan hafif preeklamptik olguların sırasıyla %47.5, %10 ve %37.5inde fetal gelişim kısıtlılığı, fetal mortalite ve neonatal mortalite saptandı. Hafif ve ağır preeklampsi olgularında fetal gelişim kısıtlılığı, fetal mortalite ve neonatal mortalite oranları 32 gebelik haftası altında doğum yapanlarda 36 gebelik haftası ve üzerinde doğum yapanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek belirlendi (p< 0.01). Sonuç: Preeklampsi fetus ve anne açısından riskler taşıyan bir klinik tablodur. Erken gebelik haftalarında ortaya çıkan preeklampsi olgularında ana etiyolojik faktör plasenta oluşum sorunudur ve olumsuz sonuçlar açısından daha riskli bir klinik tablodur.
ABSTRACT
Objective: To evaluate perinatal and obstetric outcomes of preeclampsia-eclampsia cases and to define prognostic factors on abnormal outcome. To make a comment on preeclampsia classification according to our clinical findings. Material and Methods: A retrospective investigation of 311 cases of preeclampsia-eclampsia delivered in our clinic, 2001 January-2009 December inclusive. Perinatal and obstetric outcomes are evaluated. Results: Delivery before 34 weeks, fetal growth restriction, HELLP syndrome and abruptio placenta was diagnosed in 55.9%, 54%, 3.9% and 3.2% of cases retrospectively. Fetal and neonatal mortality rates were 10% and 21.8% respectively. There was no maternal mortality and maternal morbidity rate was 18.6%. Fetal growth restriction, fetal mortality and maternal morbidity rates were significantly higher in severe preeclampsia-eclampsia than mild preeclampsia (p< 0.01). Fetal growth restriction, fetal and neonatal mortality and maternal morbidity rates were significantly higher in cases delivered before 34 gestational weeks (p< 0.01). Fetal growth restriction, fetal and neonatal mortality rates in mild preeclamptic cases delivered before 32 gestational weeks were 47.5%, 10% and 37.5% respectively. Fetal growth restriction, fetal and neonatal mortality rates were significantly higher in mild and severe preeclampsia cases delivered before 32 gestational weeks than above 36 gestational weeks (p< 0.01). Conclusion: Preeclampsia owns risks for both the mother and the fetus. Preeclampsia that develops early in pregnancy is mostly due to placentation abnormality and is potentially more dangerous.