E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2425 Viewed1230 Downloaded

Perinatal, Obstetrik Parametreler ve Umbilika1 Kord Kan Gazı Değerleri: Başkent Sonuçları
Perinatal, Obstetrik Parametreler ve Umbilika1 Kord Kan Gazı Değerleri: Başkent Sonuçları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(4):197-201

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Çeşitli perinatal, obstetrik parametreler ve umbilikal kord kan gazı değerleri arasındaki ilişkiyi saptamak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı. Materyel ve Metod: Kliniğimizde doğum yapan 171 olgunun çeşitli obstetrik ve perinatal parametreleriyle, doğum sırasında alınan umbilikal kord kan gazı değerleri geriye dönük olarak incelendi. Tüm veriler, uygun istatistiksel yöntemlerle incelenerek çeşitli obstetrik, perinatal parametreler ve umbilikal kord kanı asit-baz statüsü arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışıldı. Bulgular: Doğum şeklinin, doğumun term ya da preterm oluşunun, anne yaşının ve doğum ağırlığının umbilikal kord kan gazı değerleri üzerinde anlamlı bir farka yol açmadığı belirlendi. Primigravid olguların, diğerlerine oranla, umbilikal arter pH'larının anlamlı ölçüde düşük; arteriyel parsiyel CO2 basınçlarınınsa yine anlamlı ölçüde yüksek olduğu dikkat çekti. Epidural anestezi uygulanan olgularda umbilikal arter parsiyel CO2 basınçlarının anlamlı ölçüde yüksek; arteriyel parsiyel O2 basıncı, venöz baz fazlası (BE) ve parsiyel O2 basınçlarının sa anlamlı ölçüde düşük olduğu fark edildi. Mekonyumlu bebeklerin arteriyel BE ve pH değerlerinin mekonyumlu olmayanlara oranla anlamlı ölçüde düşük olması dikkat çekti. Oksitosin uygulanmış gebelerde, diğerlerine oranla, umbilikal kord arteriyel ve venöz pO2 değerlerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi. Anormal fetal kalp atım hızı paterni gözlenmiş olgularda, diğerlerine oranla, umbilikal kord arteriyel ve venöz pH anlamlı olarak daha düşük; arteriyel ve venöz parsiyel CO2 basıncıysa anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca bu bebeklerde venöz BE ve parsiyel O2 basıncı değerlerinin de anlamlı olarak daha düşük olduğu tesbit edildi. Nöbet geçiren yenidoğan sayısı çok az olduğundan (n=3), bu grupla ilgili istatistiksel analiz yapılamadı. Tüm diğer parametrelerle umbilikal kord kan gazı değerleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Umbilikal kord kan gazı değerlerinin, fetus ve utero-plasental dolaşımın iyilik halini göstermede yararlı bir belirteç olduğu; bu testin rutin kullanıp kullanılmaması yönünde daha çok sayıda olgu içeren, geniş kapsamlı çalışmaların yapılması gerekliliği sonuçlarına varıldı.
ABSTRACT
Objective: To determine the relationship between various perinatal, obstetric parameters and umbilical cord blood acid-base status. Institution: Başkent University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. Materials and Methods: Umbilical cord blood acid-base status at the time of delivery and various obstetric, perinatal parameters of 171 cases who delivered in our institution were analysed retrospectively. All data were processed by appropriate statistical analyses in order to clarify the relationship between various perinatal, obstetric parameters and umbilical cord blood acid-base status. Results: It is found that the way of birth, gestational age, maternal age and birth weight caused no significant effect on umbilical cord blood acid-base status. Primigravids had significantly lower umbilical arterial pH and significantly higher arterial partial CO2 pressures. Cases with epidural anesthesia had significantly higher umbilical arterial partial CO2 pressure, whereas their umbilical arterial partial O2 pressure, venous base excess (BE) and partial O2 pressure were significantly lower. Cases with meconium stained amniotic fluid had significantly lower umbilical arterial BE and pH. Patients whose labor were either induced or augmented with oxytocin had significantly lower umbilical arterial and venous pH. Labors, during which abnormal fetal heart rate pattern was observed, resulted with a significantly lower umbilical arterial and venous pH; whereas they had significantly higher arterial and venous partial CO2 pressure. These infants also had significantly lower venous BE and partial O2 pressure. Since the number of newborns with neonatal seizures were very low (n=3), no statistical analysis were undertaken to this group. No significant relation were observed between the other parameters and umbilical cord blood acid-base status.Conclusion: Umbilical cord blood acid-base analysis is a good indicator of uteroplacental circulation and fetal wellbeing. More data is yet to be gathered in order to clarify the necessity for routine usage of this test.