3303 Viewed1784 Downloaded
The Effect Of Metformin Treatment On Insulin Resistance And Hyperand-rogenism In Women With Polycystic Ovary Syndrome
Polikistik Over Sendromu Olgularında Metformin Tedavisinin Hiperandrojenizm veİnsülin Rezistansına Etkisi
Coşkun ŞİMŞİR*, Müberra KOÇAK**, Eray ÇALIŞKAN*, Serdar YALVAÇ**, Hakan TURAN** , Ali HABERAL***
* Asis., SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi**, SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi***, Doç., SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi, ANKARA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2002;12(2):134-8
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) olan olgularda metformin tedavisinin hiperandrojenizm ve insülin rezistansına etkisinin araştırılması.Çalışmanın Yapıldığı Yer: SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi-06010, ANKARAMateryal ve Metod: Ocak ? Temmuz 2000 tarihleri arasında infertilite kliniğine başvuran 28 PKOS olgusu çalışma grubunu oluşturdu. Siklusun 2. günü, bazal hormon profili, glisemi düzeyleri ve 75 gr OGTT ile insülin ve glisemi yanıtları örneklenen olgulara bir siklus oral yoldan günde iki kez 850mg metformin verildi. İkinci siklusun 2. günü kontrol serum örneklemesi yapılarak tedavi öncesi ve sonrası açlık glukoz, açlık insülin, FSH, LH, Estradiol, Testosteron, DHEAS düzeyleri karşılaştırıldı. Tedavi öncesi ve sonrası ölçümle belirlenen örneklerde t-testi, sınıflanmış veriler ise Mc Nemar testi ile değerlendirildi.Bulgular: Klomifen Sitrata %57si rezistan olan çalışma grubunda olguların yaş ortalaması 26.2 ± 3.7 yıl, metformin kullanım süresi 32 ± 5.1 gündü. Bir siklus metformin tedavisi ile bir olguda spontan gebelik kaydedildi (%3.5). Metformin tedavisi sonrası vücut kütle endeksi, LH, DHEAS, Testosteron değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu, Estradiol seviyesinin arttığı, bel/kalça oranı ve FSH değerlerinde anlamlı bir değişim olmadığı izlendi. Olguların açlık glukoz düzeyi ve insülin düzeyinde tedavi sonrası anlamlı bir değişim olmazken 75 gr OGTTde 1. Saat ve 2. Saat glukoz ve insülin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı. Metformin tedavisi ile LH / FSH >2.5 olan olguların ve insülin rezistansı olan olguların oranında anlamlı bir düşme izlenirken, obez olguların ve android obezitesi olan olguların oranında tedavi sonrası bir fark oluşmadı.Sonuç: PKOS olgularında adjuvan metformin tedavisi ile serum androjen düzeyleri ve insülin rezistansı azalmakta, FSH/LH oranlarında iyileşme sağlanmaktadır.
ABSTRACT
Objective: To determine the effect of metformin treatment on hyperandrogenism and insulin resistance in patients with polycytic ovary syndrome (PKOS).Institution: SSK ANKARA Maternity and Womens Health Teaching Hospital-06010 AnkaraMaterial and Method: Between January ? July 2000 28 women with PKOS were included into the study. All cases were given 850 mg p.o. Metformin two times daily. Serum samples for baseline hormones, insülin and fasting glucose, insülin and glucose responses after 75 gr OGTT were obtained on the second day of the cycle at the beginning. Serum values of fasting glucose, fasting insulin, FSH, LH, Estradiol, Testosterone, DHEAS before and after the treatment were compared at the end of the study. For statistical evaluation students t-test and Mc Nemar tests were used whenever suitable.Results: Mean age were 26.2 ± 3.7 years and mean duration of metformin therapy 32 ± 5.1 days in patients, who clomiphene citrate resistant cases made up 57% of the study group.One spontaneous pregnancy occurred during metformin therapy. One cycle of metformin treatment caused a significant decrease in body mass index, LH, DHEAS and testosterone values, serum estradiol increased significantly in response to metformin therapy, whereas FSH and waist to hip ratio remained unchanged. One cycle of metformin therapy did not cause a significant effect on fasting glucose and insulin levels but significantly decrease first hour and second hour glucose and insulin levels in response to 75 gr oral glucose tolerance test. Metformin therapy also caused a significant reduction in the prevalence of cases having insulin resistance and high LH / FSH levels. The prevalence of obese cases and cases with android obesity remained unchanged after the therapy.Conclusion: Metformin therapy caused a significant reduction in serum androgen levels and insulin resistance, as well as favourable results on LH / FSH ratio in PCOD cases.