E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2984 Viewed3307 Downloaded

The Relationship Between Psychiatric Depression, Anxiety Scalesand Hormone Levels In Postmenopausal Women
Postmenopozal Olgularda Psikiyatrik Depresyon,Anksiyete Envanterleri ile Hormon Seviyeleri Arasında İlişki Varlığı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(2):73-80

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Postmenopoz olgularında Hamilton Depresyon Skalası ve Spielberger Durum ve Süreklilik Anksiyete Envanterleri ile kanda FSH, LH, Estradiol hormonları arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığı saptamak. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya bir eğitim hastanesine başvuran 50 postmenopoz olgusu alındı. Bu olguların 44'ü doğal menopoz, 6'sı cerrahi menopoz olgusu idi. Bu olgularda rutin menopoz incelemeleri ve depresyon-anksiyete skalaları uygulandı. Değerlendirmede EPI INFO 6.0 istatistik paket programı, Spearman korelasyon testi ve Student's t testleri kullanıldı. Bulgular: Olguların hormon düzeyleri (FSH, LH, E2) ile kullanılan skalaların sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca sosyodemografik ve jinekolojik öyküleri ile skalaların sonuçları arasında da anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Depresyon ve anksiyete skala sonuçları arasında ise kuvvetli bir ilişki saptanmıştır. Aynı zamanda anksiyete skala sonuçları (Durum ve Süreklilik Anksiyete Envanterleri) kendi arasında kuvvetli bir ilişki göstermiştir. Sonuç: Postmenopoz olgularında görülebilen psikiyatrik morbidite ile hormon seviyeleri arasında bir bağlantı görülmemiştir. Bu nedenle bu olgulardaki psikiyatrik özellikler ayrıca değerlendirilmelidir. Tedavi yaklaşımında bu sonuç göz önünde bulundurulmalıdır.
ABSTRACT
Objective: To detect the presence of a meaningful relationship between FSH, LH, estradiol hormones and Hamilton Depression Rating Scale (HAMD) and Spielberger State and Trait Anxiety Scales, which were used to determine the depression and anxiety status of cases, in postmenopausal women. Material and Methods: In this prospective study, 50 cases were included who presented to Gynaecology outpatient clinic in a teaching hospital with menopause diagnosis. Forty-four of the them were natural menopausal cases and the rest, six patients, were surgical ones. They had menopause screening; blood tests, mammogram and also depression and anxiety scales applied to them. The findings were assessed by using EPI INFO 6.0 statistical programme, Spearman correlation test and Student' s t test. Results: We were not able to find (or We did not find) any meaningful relationship between hormone levels (FSH, LH, estradiol) and psychiatric scales of the cases. In addition, there was not any meaningful relationship between socio-demographical - gynaecological histories and psychiatric scales. Whereas, there was a strong relationship between depression and anxiety scales and as well as between two anxiety scales (State and Trait) themselves. Conclusion: Although menopause and depression are always thought to be related, our study did not reveal any relationship. This study shows the importance of assessing psychiatric problems separately from menopause itself and besides, this should be taken into account in management approach.