E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 25 Nov 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2382 Viewed804 Downloaded

The Value of Transvaginal Ultrasonography in Postmenopausal Uterine Bleeding
Postmenopozal Vajinal Kanamalı Hastalarda Transvajinal Ultrasonografinin Önemi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(4):231-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Endometriyal kanser, kadınlarda en sık görülen jinekolojik malignitedir ve genellikle postmenopozal kanama şeklinde belirti verir. Günümüzde postmenopozal kanamaların araştırılmasında etkili, güvenli ve invaziv olmayan yöntemlerin kullanılması yönünde eğilim bulunduğundan, transvajinal ultrasonografi (TvUSG) ilk basamak tanı yöntemi olarak önerilmektedir. Bu çalışmada, postmenopozal kanaması olan olgularda endometriyal patolojilerin değerlendirilmesinde TvUSG'nin tanısal rolünü ve bunun histopatolojik tanı ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel retrospektif çalışmada Ocak 2011-Ocak 2013 tarihleri arasında Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi polikliniklerine anormal kanama şikâyeti ile başvuran ve bu nedenle endometriyal örnekleme yapılan 1856 hastanın kayıtları jinekolojik müdahale kayıt defterinden ve hastane kayıtlarından incelendi. En az 12 ay amenore sonrası olan kanamalar postmenopozal kanama olarak kabul edildi. Histopatoloji sonucu olan, TvUSG ile endometriyal kalınlığı ölçülmüş olan ve hormonal ilaç kullanmayan 312 hasta değerlendirmeye alındı. Bulgular: Postmenopozal kanaması olan 312 kadının histolojik tanılarına göre en sık tespit edilen normal endometriyal bulgu atrofi (%39,1), patolojik bulgu ise endometriyal hiperplaziler (basit %18,2, atipik %6) idi. Endometrium kanseri ve atipili hiperplazi görülme oranı sırası ile %6,4 (20) ve %6 (19) olarak bulundu. Endometriyal patolojisi olanlarda endometriyal kalınlık endometriyal patolojisi olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı artmış bulundu (p<0,001). Endometriyal kalınlık için eşik değer >5 mm alındığında tüm endometriyal patolojiler için TvUSG'nin duyarlılığı %96,45, özgünlüğü %76,02, pozitif prediktif değeri %76,8, negatif prediktif değeri %96,3 olarak tespit edildi. Sonuç: Postmenopozal kanama şikâyeti ile gelen hastaların değerlendirilmesinde TvUSG ile endometriyal kalınlık ölçümü güvenilir ve değerli bir yöntemdir. Endometriyal kalınlık 5 mm'nin üstünde ise endometriyal örnekleme düşünülmelidir
ABSTRACT
Objective: Endometrial carcinoma is the most common gynecologic malignancy and usually present with postmenopausal bleeding. For invastigating postmenopausal bleeding there is a trend to less invasiv procedures without compromising efficacy and safety.Transvaginal ultrasonography was suggested as a first-step procedure in evaluating women with postmenopausal bleeding. The aim of this study to evaluate the diagnostic accuracy of transvaginal ultrasonography and endometrial histopathology findings in patients presenting with postmenopausal bleeding. Material and Methods: This cross-sectional retrospective study was conducted in Bolu İzzet Baysal State Hospital Obstetric and Gynecology outpatient clinic with the complaint of postmenopausal bleeding of 1856 patients' records.within the date of January 2011- January 2013. Bleeding occurring at least 12 months after amenorhe is defined as postmenaupausal bleeding. A total of 312 patients, who had hystopathologic results, whose endometrial thicknes was measured by TvUSG and who did not use hornonal drug were enrolled in the study. Results: Histological diagnosis of 312 women included in this study; were in atrophy (39.1%) and hyperplasia (simple 18.2% + atypical 6%, respectively) were the most common encountered normal and abnormal endometrial findings. The prevalence of endometrial cancer and atypical hyperplasia was 6.4% (n=20) and 6% (n=19) respectively. Endometrial thickness was significantly higher in the pathologic lesion group than in control (p<0.001). When the cut-off value for endometrial thickness was accepted >5 mm, sensitivity, specifity, positive predictive value and negative predictive value was found 96.45%, 76.02%, 76.8% and 96.3% respectively. Conclusion: Endometrial thickness measurement with transvaginal ultrasonography when a cut off value of >5 mm is used is a valuable and safe method in evaluation of patients with postmenopausal bleeding. Endometrial curettage is needed in the cases having endometrial thickness above the 5 mm.