E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2486 Viewed773 Downloaded

Labor Induction By The Intravaginal Administrationof The Misoprostol In Preeclampsia- Eclampsia And Effect Of The Misoprostol On The Blood Pressure
Preeklampsi ve Eklampsi'de İntravaginal Misoprostol İle Doğum İndüksiyonu ve Misoprostol'ün Kan Basıncı Üzerine Olan Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(2):79-83

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklamptik ve eklamptik olgularda intravaginal misoprostolu intravenöz oksitosin ile karşılaştırarak doğum indüksiyonundaki sonuçlarını ve kan basıncı üzerine olan etkilerini araştırmak. Çalışmanın yapıldığı yer: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Diyarbakır Hastalar ve Yöntem: Ocak 1995 - Haziran 1998 tarihleri arasında yatarak takip ve tedavisi yapılan 25 preeklamptik-eklamptik olguya intravaginal misoprostol, 30 preeklamptik-eklamptik olguya ise intravenöz oksitosin ile doğum indüksiyonu uygulandı. Tüm olgular yaş, gebelik sayısı, gebelik haftası ve indüksiyon başlangıcından itibaren 3 saatlik aralıklarla ölçülen ortalama arteriyel basınç (MAP) değerleri bakımından karşılaştırıldı. Tüm olguların indüksiyondan önce servikal bishop skorları 4ün altında idi. Gruplar doğum sonuçları, neonatal özellikler ve komplikasyonlar yönünden karşılaştırıldılar. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, gebelik sayısı, gebelik haftası ve 3 saatlik aralıklarla ölçülen MAP değerleri bakımından anlamlı farklılık yoktu ve her iki grubun MAP değerlerinde giderek azalma görüldü. İndüksiyondan 4 saat sonra yapılan vaginal muayenedeki bishop skoru misoprostol verilen grupta fazla olup iki grup arasında anlamlı farklılık vardı (p<0.001). İndüksiyon başlangıcından doğuma kadar geçen ortalama süre misoprostol uygulanan grupta daha kısa idi (p<0.001)Her iki grup arasında doğum şekli yönünden, intrapartum komplikasyonlar ve bebeklerin 1. ve 5. dakika Apgar skorları bakımından anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: Kesin tedavisi doğum olan preeklamptik ve eklamptik olguların doğum indüksiyonunda intravaginal misoprostolun güvenle uygulanabileceği görüşündeyiz.
ABSTRACT
Objective: To compare intravaginal misoprostol with intravenous oxytocin in preeclamptic and eclamptic patients and to determine their effects on labor induction and on blood pressure. Institution: Dicle University, School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Diyarbakır Patients and methods: Intravaginal misoprostol was given to 25 pre-eclamptic patients, while intravenous oxytocin was given to 30 patients in a period between January 1995 to June 1998. All patients were compared according to their age, number of pregnancy, gestational week, mean arterial pressure which was measured with 3-hours intervals from the beginning of induction. All patients were evaluated according to the results of labor, neonatal properties and the complications. Results: Between the two groups, there was no significant difference concerning age, number of pregnancy, gestational week or MAP that was measured with 3-hours intervals from the beginning of induction. Also, MAP values gradually decreased in both groups. There was a significant difference concerning the bishop score that was obtained on the vaginal examination done 4 hours after the induction (p<0.001). The mean interval from the induction to the labour was shorter in the group that received misoprostol (p<0.001). No significant difference was observed between two groups when types of labor, intrapartum complications and first and 5th minute apgar scores of newborns werConclusion: We have concluded that intravaginal misoprostol can be used safely in labor induction of pre-eclamptic patients whose definite treatment should be labour.