E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2060 Viewed734 Downloaded

T-cell Subsets In Patients With Preeclampsia-Eclampsia
Preeklampsi ve Eklampsi'de T-Hücre Alt Grupları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(1):25-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklamptik ve eklamptik hastalarda T-hücre alt gruplarını araştırmak. Çalışmanın yapıldığı yer: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Diyarbakır Hastalar ve Yöntem: Eylül 1997-Ağustos 1998 tarihleri arasında son trimesterde gebeliği olan preeklamptik-eklamptik 35 hasta, normotensif gebeliği olan 20 ve gebe olmayan sağlıklı 10 kadının T hücre alt gruplarına (T helper ve T supressör), lökosit sayıları ve mutlak lenfosit sayılarına bakılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Tüm olgular arasında yaş, gebelik sayısı, gebelik haftası bakımından anlamlı farklılık yoktu. T helper oranı preeklamptik-eklamptik olgularda normotensif gebelere göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). T supressör oranı yönünden her üç grup arasında anlamlı farklılık yoktu. Th/Ts oranı preeklamptik-eklamptik olgularda normotensif gebelere göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Normotensif gebelerin Th ve Th/Ts oranları gebe olmayanlara göre anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Sonuç: Preeklamptik ve eklamptik olgularda normotensif gebelere göre Th ve Th/Ts oranlarının artmış olması bu olgularda immünolojik reaktivitenin artmasına ve fetusun parsiyel rejeksiyonuna neden olarak multiorgan disfonksiyonu oluşturabilir.
ABSTRACT
Objective: To investigate T-cell subsets in patients with preeclampsia-eclampsia. Institution: Dicle University, School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Diyarbakır Patients and methods: Between September 1997 - August 1998, 35 pregnant women with preeclampsia-eclampsia, 20 normal pregnant women and 10 normal nonpregnant control women were included in this study. Study groups were compared according to their T-cell subsets (T helper and T supressor), total leucocyte and lymphocyte counts. Results: There was no difference in age, parity, gestational week among all the groups. T helper ratio was significantly higher in patients with preeclampsia-eclampsia than normotensive pregnant women (p<0.005). There was no significant difference of T supressor ratio in any groups. Th/Ts ratio is significantly higher in preeclampsia-eclampsia group than normotensive pregnant women (p<0.001). Th and Th/Ts ratio were significantly decreased in normotensive pregnant women than nonpregnant control group (p<0.005). Conclusion: These data suggest that increased Th, Th/Ts ratio in preeclamptic and eclamptic patients may cause an increased immunologic reactivity and multiorgan dysfunction that leads partial rejection of fetus in these patients.