E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2002 - Volume 12 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2639 Viewed1623 Downloaded

Pregnancy And Travel
Gebelik ve Yolculuk

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2002;12(2):194-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Komplike olmayan, normal seyirli gebeliği olan kadınların seyahat etmesi sakıncalı değildir. Özellikle yolculuk için en emniyetli ve uygun dönem ikinci trimesterdir. Çünkü bu dönem de fetal kayıp riski azalmıştır. 3.trimesterde ise erken doğum eylemi, erken membran rüptürü, toksemi, uterin ve plasental yaralanma gibi komplikasyonların oranında da artış meydana gelmektedir. Bu makalede gebelikte seyahat etmenin şartları hakkında bilgi sunulmuştur.
ABSTRACT
For healty women with uncomplicated pregnancies, travel is safe. Especially the best time for travel is during the second trimester. Because the probability of miscarriage is less. Also, during the third trimester, the risk of premature labor, preterm rupture of membranes, toxemia, uterine and placental injury and other complications increases. In this paper, we summarized about traveling conditions during the pregnancy.