E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2331 Viewed857 Downloaded

Noncardiogenic Pulmonary Edema Due To Ritodrin Usage In Preterm Labor: Case Report
Preterm Eylemde Ritodrin Kullanımına Bağlı Nonkardiyojenik Pulmoner Ödem: Olgu Sunumu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(5):283-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Preterm eylemde ritodrin kullanımına bağlı nonkardiyojenik pulmoner ödem gelişen bir olguyu sunmak. Preterm eylem nedeniyle intravenöz ritodrin tedavisi alan ve bu tedavi sonrası nonkardiojenik pulmoner ödeme bağlı exitus ile sonuçlanan 34 yaşında multipar bir olgu sunulmaktadır. Hasta kardiyak arrest nedeniyle yapılan tüm resisütasyon girişimlerine rağmen kaybedildi. Preterm eylem olgularında tokolitik ajan olarak kullanılan ritodrinin hastanın ölümüyle sonuçlanabilecek düzeyde ağır pulmoner ödem gelişebileceği ve birlikte fetal akciğer matürasyonu için kullanılan steroidlerin bu tabloyu daha da ağırlaştırabileceği akılda tutulmalıdır
ABSTRACT
To present a case of noncardiogenic pulmonary edema due to ritodrine usage in preterm labor. A 34 year old multiparous women who died from noncardiogenic pulmonary edema due to intravenous ritodrine treatment in preterm labor is reported. The patient was lost due to all recussitiation manipulations were done for cardiac arrest. It should be noted that ritodrine which is used as tocolytic agent in preterm labor cases can lead to severe pulmonary edema that may give rise to death and the steroids for the maturation of the lungs if used together with ritodrine may worsen the clinical situation.