2484 Viewed800 Downloaded
Prevalence of Asymptomatic Bacteriuria in Pregnant Women in Van's Region
Van Yöresindeki Gebelerde Asemptomatik Bakteriüri Prevalansı
Şirin EFEa, Zehra KURDOĞLUb
aEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Özel Bahar Hastanesi, Bursa bKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Van
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(4):224-7
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Van yöresinde yaşayan gebe kadınlarda asemptomatik bakteriüri prevalansını araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada; asemptomatik bakteriüri prevalansı; Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi polikliniklerine 1 Ağustos-30 Kasım 2008 tarihleri arasında başvuran ve üriner sistem ile ilgili hiçbir şikâyeti olmayan 238 gebe kadında araştırılmıştır. Kontrol grubu; 104 seksüel olarak aktif ve sağlıklı, gebe olmayan benzer yaş grubundaki kadınlardan oluşturulmuştur. Tüm hastaların; yaş, eğitim düzeyi, gebelik sayısı, gebelik haftası ile ilişkili bilgileri kaydedilmiştir. Tüm kadınlardan orta akım idrar örnekleri elde edilmiştir. Örnekler, %5 koyun kanlı agar ve eozin metilen mavisi agar (EMB) da kültüre edilmiştir. Koloni sayımında, 105 koloni oluşturabilen birim/mL veya daha fazla bakteriyel üreme saptanması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 238 gebe kadının 12 (%5)'sinde asemptomatik bakteriüri saptanmıştır. Esherichia coli (%58.3), Streptococcus agalactiae (%16.7), Klebsiella pneumoniae (%8.3), Citrobacter freundii (%8.3) ve Staphylococcus aureus (%8.3) kültürlerden izole edilmiştir. Asemptomatik bakteriüri prevalansı en yüksek 20-30 yaş grubunda, gravidası 2 ve daha az olan gebe kadınlar arasındadır. Kontrol grubunda, asemptomatik bakteriüri 8 (%7.7) kadında tespit edilmiştir. E. coli ve K. pneumoniae sırasıyla 7 ve 1 hastada saptanmıştır. Sonuç: Yirmi-otuz yaşında ve düşük gravidalı (≤ 2) gebe kadınlar, bu bölgedeki en yüksek asemptomatik bakteriüri sıklığı ile birlikteliklerinden dolayı daha dikkatli taranmalıdır.
ABSTRACT
Objective: To investigate asymptomatic bacteriuria prevalence in pregnant woman living in Van's region. Material and Methods: In this study, asymptomatic bacteriuria prevalence was investigated in 238 pregnant woman who applied to outpatient clinics of Van Maternity and Children's Hospital between 1 August 2008 and 30 November 2008 and did not have any complaint with the urinary system. The control group was formed by 104 sexually active and healty non pregnant women with similar age group. The data of all patients related to the age, educational level, number of gestations and gestational week was recorded. Mid-stream urine specimen was obtained from all women. The samples were further cultured in 5% sheep blood agar and eosin methylene blue agar (EMB). Colony counts yielding a bacterial growth of 105 colony forming unit/mL or more of pure isolates were accepted as significant. Results: Asymptomatic bacteriuria was detected in 12 (5%) out of 238 pregnant women included in the study. E. coli (58.3%), S. agalactiae (16.7%), K. pneumoniae (8.3%), C. freundii (8.3%) and S. aureus (8.3%) were isolated from the cultures. The prevalence of asymptomatic bacteriuria was highest among pregnant women in the 20-30 year age group and the ones with a gravidity ≤ 2. In the control group, asymptomatic bacteriuria was detected in 8 (7.7%) women. E. coli and K. pneumoniae was detected in 7 and 1 patients, respectively. Conclusion: The pregnant women who are 20-30 years old and with low gravida (≤ 2) should be screened more carefully since they are together with the highest frequency of asymptomatic bacteriuria in this region.