E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2743 Viewed1964 Downloaded

Prevalence Of Polycystic Ovaries In Women With Oligomenorrhoea, Amenorrhoea And Idiopathic Hirsutism
Oligomenore, Amenore ve İdiopatik Hirsutismi Olan Kadınlarda Polikistik Overlerin Sıklığı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(1):62-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Oligomenore, amenore ve idiopatik hirsutizmi olan kadınlarda ultrasonografi aracılığıyla polikistik hastaların saptanması ve bu olgularda eşlik eden hormonal özellikleri belirlemek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, İzmir. Materyal ve Metod: Oligomenore ve anovulasyon nedeniyle başvuran 63, amenore (primer veya sekonder) ile başvuran 14 ve idiopatik hirsutizm (düzenli menstrüel siklus ve hirsutizmin birlikte bulunması) ile başvuran 28 olmak üzere toplam 105 hasta araştırma kapsamına alınmıştır. Oligomenore ve amenore ile başvuran hastalara başvuru anında, idopatik hirsutizmi olan hastalara ise siklusun 3-5. günleri arasında transabodminal pelvik ultrasonografi uygulanarak polikistik overler araştırıldı. Kanları alınarak FSH, LH, E2, PRL, Total Testosteron, Serbest Testosteron, Androstenodion, DHEA-S ve 17-OH Progesteron düzeyleri saptandı. Bulgular: Oligomenore ile başvuran 63 olgunun 53'ünde (%84) amenore ile başvuran 14 hastanın 6'sında (%43), idiopatik hirsutizm saptanan 28 hastanın 17'sinde (%61) polikistik overlerin bulunduğu saptanmıştır. Sonuç: Polikistik overli olguların saptanmasında ultrasonografinin basit, invaziv olmayan ve güvenilir bir yöntem olduğu, bununla birlikte polikistik overlerin diğer bazı endokrin bozukluklarda da gözlenebileceği dikkate alınarak bu olgularda hormonal inceleme yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
ABSTRACT
Objective: To investigate and detect polcystic ovaries in patients with oligomenorrhoea, amenorrhoea and hirsutismus by means of ultrasound scaning and hormonal studies. Institution: Ege University Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology. İzmir. Material and Methods: Total 105 patients with oligomenorrhoea (63), amenorrhoea (primary or secondary;14) and idiopathic hirsutizm (i.e. regular menses and hirsutizm; 28) were enrolled in the study. Using transabdominal pelvic ultrasound scanning the presence of polycystic ovaries were investigated immediately in patients with oligomenorrhoea and amenorrhoea, and between the days of 3-5 of menstruel cycle in patients with idiopathic hirsutizm. Serum FSH, LH, E2, PRL, Total testosteron, Free testosteron, Androstenodion, DHEA-S and 17-OH Progesteron levels were determinated in all patients. Findings: Polycistic ovaries were found 84% of patients with oligomenorrhoea, 43% of patients with amenorrhoea and 61% of patients with idiopathic hirsutizm. Results: Although ultrasound scanning was found as simple, non-invasive and reliable method, it is concluded that hormonal studies were also needed in these patients since polycystic ovaries could be determinated in some other endocrin disturbances.