E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 14 Jul 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2825 Viewed1098 Downloaded

Prognostic Factors in Uterine Papillary Serous Cancer: Ankara Oncology Hospital Experience
Uterin Papiller Seröz Kanserde Prognostik Faktörler: Ankara Onkoloji Hastanesi Deneyimi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(3):168-72
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-41778
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi olarak evrelendirilmiş uterin papiller seröz kanserli (UPSK) hastalarda toplam sağkalıma etki eden faktörlerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: 1996-2008 yılları arasında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniğinde endometriyum kanseri tanısı almış ve primer cerrahi olarak tedavi edilmiş olan 282 hasta değerlendirilerek, bu hastalardan UPSK olan 11'i çalışmaya alındı. Hastalar 2009 FIGO evreleme sistemine göre yeniden evrelendirildi. Ameliyat öncesi radyoterapi veya kemoterapi uygulanan hastalar çalışmaya dâhil edilmedi. Olgular sağkalım üzerinde etkili olması muhtemel yaş, tümör çapı, miyometriyal invazyon durumu, peritoneal sitolojide malignite varlığı, servikal tutulum ve lenf nodu metastazı açısından araştırıldı. Sağkalım analizi için Kaplan-Meier yöntemi kullanıldı. Değerlendirilen her bir parametrenin tek değişkenli analizde anlamlı olup olmadığı log rank testi ile çalışıldı. Anlamlı bulunan parametreler çok değişkenli Cox regresyon ile değerlendirildi. Bulgular: Endometriyum kanseri olan 282 hastadan 11 (%3,9) UPSK'li hasta değerlendirildi. Bu 11 hastada toplam sağkalım %63,6 olarak izlendi. Tam cerrahi evreleme yapılan olgularda toplam sağkalım %85,7 iken, bu oran tam evrelenmemiş olgularda %25 olarak bulundu. Tümör çapı 2 cm'nin altında ve üstünde olan olgularda toplam sağkalım sırasıyla %100 ve %33,3 olarak bulundu. Malign peritoneal sitoloji negatif ve pozitif olan olgularda toplam sağkalım sırasıyla %100 ve %20 olarak bulundu. Sonuç: Tümör boyutu, malign peritoneal sitoloji ve cerrahi evreleme, UPSK'li hastalarda toplam sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı belirleyiciler olarak bulundu.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to investigate the factors affecting overall survival in surgically staged uterine papillary serous carcinoma (UPSC) patients. Material and Methods: 282 patients with endometrial cancer were treated between 1996 and 2008, among them 11 patients were diagnosed as UPSC. Patients were restaged according to 2009 FIGO staging system. Preoperative radiotherapy or chemotherapy applied patients were not included into the study. Age, tumor size, myometrial invasion, presence of malignant peritoneal cytology, cervical involvement and lymph node metastasis were investigated in terms of whether to have an effect on survival. Kaplan-Meier method was used for survival analysis. Univariate analysis was used to evaluate the each parameter and log rank test was used for significance. The significant parameters were analyzed by multivariate Cox regression. Results: 11 (3.9%) UPSC's patients were evaluated among 282 endometrial cancer patients. In these 11 patients overall survival was observed as 63.6%. Overall survival was 85.7% in complete surgical staged patients, but 25% in suboptimal staged patients. In patients with tumor diameter less than 2 cm and ≥2 cm overall survival rates were 100% and 33.3%, respectively. In patients with malignant peritoneal cytology was negative and positive, overall survival rates were, 100% and 20%, respectively. Conclusion: Tumor size, malignant peritoneal cytology and surgical staging, were found to be statistically significant predictors for overall survival in UPSC patients.