E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2160 Viewed852 Downloaded

Prolactin And Control Levels In Umbilical Cord Blood: Relation To Respiratory Distress Syndrome And Gestastional Age
Umblikal Kord Prolaktin ve Kortisol Düzeyleri: Respiratuar Distress Sendromu ve Gebelik Haftası ile Korelasyonu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(3):203-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Fetal akciğer maturasyonunun gelişiminde prolaktin, kortisol, testosteron, estradiol, estron, tiroksin, triiodotironin gibi çeşitli hormonların rol aldığı bilinmektedir. Bu çalışmada fetal prolaktin ve kortisolün fetal akciğer maturasyonu üzerine olası rolünü araştırmak amacıyla 24-42 gebelik haftalarında 113 yenidoğanda umbilikal kord prolaktin ve kortisolü ölçülmüş; gebelik haftası, doğum ağırlığ, cinsiyet ve Apgar skoru ile arasındaki korelasyon incelenerek, RDS gelişen ve gelişmeyen yenidoğanlardaki bu değerler karşılaştırılmıştır. Umbilikal kord prolaktin ve kortisolü gestasyonel yaş (r= 0.66 ve r= 0.32= ve doğum ağırılığı (r= 0.69r= 0.34) ile anlamlı bir korelasyon gösterirken aynı gebelik haftalarında kilo, cinsiyet ve Apgar skoru ile değişkenlik göstermemiştir. Prolaktin düzeyleri 24-37 haftalar arasındaki RDS gelişen yenidoğanlarda RDS gelişmeyenlere oranla anlamlı olarak düşük bulurken (p< 0.05), kortisol düzeyleri 24-34 hafta grubunda 34.5-37 ve 37.5-42 hafta gruplarına göre RDS gelişen bebeklerde yine gelişmeyenlere oranla anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p< 0.05). Bu bulgular fetal prolaktin ve kortisolün, fetal akciğer dokusunda surfaktan lipid sentezi üzerindeki olası rolünün ve RDS gelişme riskinin umbilikal serum prolaktin ve kortisol düzeyleri düşük yenidoğanlarda daha fazla olduğunu desteklemektedir.
ABSTRACT
Fetal lung maturation is modulated by a large number of hormones including insulin, cortisol, testosterone, estradiol, estrone, thyroxine, triiodothyronine, and prolactin. In the present study umbilical cord blood levels of prolactin (PRL) and cortisol were measured in 113 newborn between 24-42 weeks of gestation: The correlation between these levels and gestational age, birth weight, sex and apgar score was investigated and concentrations of PRL and cortisol were compared with those infants developed subsequently respiratory distress syndrome (RDS) and which did not. Serum PRL and cortisol levels correlated well with gestational age (r= 0.66 and 0.32, respectively) and birth weight (r= 0.69 and r= 0.32, respectively), while in the same gestational age group they did not differ according to the birth weight, sex and Apgar score. PRL levels were significantly lower in infants who developed RDS compared to infants with normal lung function (p< 0.05) and similarly cortisol levels were significantly lower in the 24-34 weeks of gestation group in infants who developed RDS (p< 0.05). The findings of this study support that PRL and cortisol may have a role on surfactant synthesis and RDS incidence is higher in infants with low serum PRL and cortisol levels.