E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2314 Viewed1236 Downloaded

Prophylactic Oophorectomy In Ovarian Cancer
Over Kanserinde Profilaktik Ooferektomi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(5):404-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Over kanserinde etkin tarama ve erken tanı yöntemlerinin olmaması, bu kanserden korunmada, profilaktik ooferektomiyi (PO) gündeme getirmektedir. Herediter over kanseri, tüm over kanserlerinin %10nu içermekte ve erken yaşlarda görülmektedir. Over kanseri için ailesel yatkınlığı olan olgularda daha sık oranlarda görüldüğü belirtilmektedir. Yine, tümör supresör genler olan BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyon taşıyıcılarında, yaşamları boyunca, meme ve over kanseri olma riski yüksek olmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar, taşıyıcılarda, POnin sadece over kanserini önlemede rol almadığı, aynı zamanda meme kanser riskini de azalttığını desteklemektedir. Bu yazı, düşük ve yüksek riskli olgularda POnin yerini tartışmaktadır.
ABSTRACT
The lack of effective screening and early detection techniques has brought the prophylactic oopherectomy (PO) into consideration. Hereditary ovarian cancer constitutes 10 % of all epithelial ovarian cancers and tend to occur at younger ages. It occurs more frequently among cases with familial tendecy for ovarian cancer. In addition, BCRA1 and BRCA2 tumor supressor genes mutations carriers are at great risk to develop breast and ovarian cancer in their life. Studies related on this topic support a role for PO not only in the prevention of ovarian cancer, but also in reducing the risk of breast cancer. This current article discusses the value of PO in low- and high-risk populations.