E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2298 Viewed685 Downloaded

Ovarian Function in Rats Following Bilateral Salpingectomy and Tubal Ligation
Ratlarda Bi̇lateral Salpenjektomi̇ Ve Tubal Li̇gasyonu Taki̇ben Over Fonksi̇yonu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(6):317-20

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bilateral salpenjektomi ve tubal ligasyonun over fonksiyonu üzerine bir yan etkisinin olup olmadığını bir rat modelinde inceledik. Gereç ve Yöntemler: Kırksekiz adet dişi Whistar Albino rat eşit şekilde ayrılarak laparotomi yapıldı. İlk gruba spesifik bir girişim yapılmadı. İkinci ve üçüncü gruba sırasıyla Pomeroy tekniği ile tubal ligasyon ve bilateral salpinjektomi uygulandı. Tüm ratlar bireysel olarak kafes içinde beslendi. Cerrahiden üç ay sonra tüm ratlar öldürülerek bilateral ooferektomi uygulandı. Gruplara kör, bir patolog her bir overdeki sağlıklı tersiyer folikülleri ve korpus luteumları sayarak histolojik incelemeyi yaptı. Grupların sonuçları istatistiksel olarak Students t testi ve Fischer ki kare testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: İlk gruptaki ratların sağlıklı tersiyer folikülleri ve korpus luteumları diğer iki gruptan belirgin şekilde daha fazlaydı. Sonuç: Bulgularımız ratlarda, salpenjektomi ve tubal ligasyon işlemlerinin over fonksiyonunu etkileyebileceğini göstermiştir.
ABSTRACT
Objective: We studied whether bilateral salpingectomy and tubal ligation would have adverse effects on ovarian function, in a rat model. Material and Methods: Forty-eight female Whistar albino rats which were divided equally into three groups underwent laparotomy, while no specific intervention was made to the first group. Bilateral tubal ligation by Pomeroys technique, bilateral salpingectomy was done to the second and third groups, respectively. All rats were then individually caged and fed on demand. Three months after surgery , the rats were sacrificed and underwent bilateral oopherectomy. A pathologist blinded to the groups made histological examination by counting number of healthy tertiary follicles and corpora lutea in each ovary. The results of the groups were statistically compared by Students t-test and Fischer chi square test . Results: Rats in group 1 had significantly higher number of healthy tertiary follicles and corporea lutea than every other group. Conclusion: Our findings suggest that salpengectomy and tubal ligation procedures may affect subsequent ovulatory function in rats.