E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
1967 Viewed938 Downloaded

Real- Time Ultrasonografi ile İntrauterin Fetal Ağırlık Tahmini
Real- Time Ultrasonografi ile İntrauterin Fetal Ağırlık Tahmini

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(4):239-44

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
1 Kasım 1989 ile 30 Ocak 1990 tarihleri arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine başvuran 34. ve 44. gebelik haftaları arasında olan ve en geç 72 saat içinde doğum yapan 108 gebede, real time ultrasonografi ile ölçülen 2 fetal parametre kullanılarak (BPD ve AC) fetal ağırlık tahminleri yapıldı. Fetal ağırlık tahminleri için Warsof ve arkadaşlarının modifiye formülü kullanıldı. Tahmini fetal ağırlıklar, gerçek doğum ağırlıkları ile kıyaslanarak aradaki farkın absolut ortalama hatası ve standart sapması hesaplandı. Hesaplanan fetal ağırlıklar ile gerçek doğum ağırlıkları arasında yüksek bir korelasyon derecesi bulundu (r=9846). 110 fetusda ağırlık tahmininde absolut ortalama hata 152.8 gr (veya %4.68) ve standart sapma ±120 gram olarak hesaplandı. Tahminlerin %87.2'si gerçek doğum ağırlığının %10'unun içine düştü. Bu metod ile bütün ağırlık gruplarında fetal ağırlığın güvenilir olarak tahmin edilebildiği görüldü. Özellikle düşük ve yüksek ağırlık gruplarında ortalama hata daha küçük ve tahmini ağırlıklar gerçek ağırlığa daha yakındı. Fetal ağırlığın bu metod ile hesaplanması, düşük ve yüksek doğum ağırlıklı infantların ve yüksek riskli gebeliklerin klinik idaresinde doğum hekimine önemli bilgi sağlamaktadır.
ABSTRACT
In this study, fetus weight estimations were done in 108 gravid women who admitted to Zeynep Kamil Maternity Hospital from 1st November 1989 to 30th January 1990, using two fetal parameters (BPD and AC) which were measured by real-time ultrasonography. These patients were in their 34 and 44th gestational weeks and all of them delivered in maxium 72 hours following hospitalization. The modified formula of Warsof et al. Was used in estimating fetus weights. Comparing the estimated fetus weights with real birth weights. The absolute mean errors and with real birth weights, the absolute mean errors and standart deviations of the differences were calculated. A high correlation was found between the calculated fetus and real birth weights (r=9846). The absolute mean error was found to be 152.8 gr (or 4.68%) while the standart deviation was calculated as ±120 grams in estimating weights of 110 fetus. 87.2% of estimated weights was in accordance with ±10% of real birthweights. We noticed that fetus weight can be estimated reliably using this method. Mean error was smaller and estimated weights were nearer to real weights in low and high weight groups. Calculation of fetus weight using this method enables important information to the obstetrician in the menagement of infants with low and high birth weights and high risk pregnancies.