E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2407 Viewed927 Downloaded

Two Cases Of Obstructive Mullerian Anomaly Associated With Renal Agenesis - Case Report
Renal Agenezi İle Seyreden İki ObstrüktifMüllerian Anomali Vakası -Olgu Sunumu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(3):245-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Renal agenezi ile seyreden müllerian anomalisi olan iki vakanın klinik prezentasyonu, tetkikleri ve tedavisi sunulmuş, literatür ışığında olgular gözden geçirilmiştir.Olgu Sunumu: Tek taraflı servikal agenezisi ile seyreden uterus didelfis ve tek taraflı imperfore vagen ile seyreden uterus didelfisi olan iki olgu sunuldu. Her iki olguda anomalinin olduğu tarafta renal agenezi mevcuttu ve operasyon esnasında pelviste yaygın yüzeyel endometriotik odaklara rastlanıldı. Vakaların tedavisinde semptomları ortadan kaldıracak ve reprodüktif yeteneği koruyacak konservatif operasyon başarılı bir şekilde yapıldı.Sonuç: Müllerian anomalili vakalarda reprodüktif potansiyeli koruyucu konservatif tedaviler ilk planda değerlendirilmelidir. Kız çocuklarda unilateral renal agenezi varlığında genital anomali, genital anomali varlığında da unilateral renal agenezi ve birlikte vezikoureteral reflü açısından değerlendirilmesi gereklidir.
ABSTRACT
Background: Two cases of obstructive müllerian anomaly with ipsilateral renal agenesis is described.Cases: Two cases with uterus didelphis, unilateral cervical agenesis and uterus didelphis, unilateral imperforated vagina cases with ipsilateral renal agenesis are described. Pelvic endometriosis was observed in both of the patients. We performed conservative surgery which allows complete relief of symptoms and preserving reproductive capacity. Conclusion: Reconstructive surgery for patients with müllerian duct anomalies will restorate normal menstruation and preserve reproductive potential. The need for careful investigation of patients with genital malformations to include complete urologic studies, vice versa is stressed.