E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1979 Viewed1222 Downloaded

Risk Factors for Postpartum Depression in a Group of Teenage Mothers
Bir Grup Ergen Annede Doğum-Sonrası Depresyon İçin Risk Faktörleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(1):22-8

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: In urban areas of Turkey, teenage marriage is approved by parents and many of teenagers willingly go into this marriage. Sociodemographic features of teenage pregnancy may differ from western countries. However there is no data about postpartum depression (PPD) in teenage mothers in Turkey. We aimed to evaluate PPD incidence, and its association with gestational and sociodemographic features in a group of teenage mothers. Material and Methods: This study was performed on 135 teenage mothers in their first month of postnatal period. A structured questionnaire and the Turkish version of the Edinburg Postpartum Depression Scale (EPDS) were administered to determine presence of PPD. A cut-off point of 13 for the detection of depression risk was used in the study. Chi-square test and logistic regression analysis was used for statistical analysis. Results: The mean age of the mothers was 17.7 ± 1.8 (15-18 years), and the mean marital age was 16.2 ± 1.1/years. Of the adolescent mothers, 41.4% had a score of 13 or higher on the EPDS. In the logistic regression analysis, EPDS scores were significantly related with maternal age, economic status, living with a small family, prenatal care of baby, and mode of delivery. Conclusion: Early age at pregnancy and poor economic status seem to be closely associated with PPD in adolescent mothers. Therefore, adolescent pregnancies should be delayed for almost all young people until a reasonable age. Family members or public health nurses should help the adolescent mothers about infant care and motherhood during postpartum period.
ÖZET
Amaç: Türkiye'nin kırsal kesimlerinde "teenage" evlilikler aileler tarafından onaylanmakta ve bu evliliklerin çoğu istemli olarak geçekleşmektedir. Ülkemizdeki "teenage" gebeliklerin sosyodemografik özellikleri batı ülkelerinden farklıdır. Bununla birlikte "teenage" annelerdeki postpartum depresyon (PPD) hakkında yeterli bilgi yoktur. Biz bu çalışmamızda, bir grup "teenage" annelerdeki PPD prevalansını ve PPD'nin gestasyonel ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma doğum sonrası periyodun ilk bir ayında olan 135 "teenage" anne üzerinde gerçekleştirildi. Ölçümler yapılandırılmış bir anket formu ile Edinburg Postpartum Depresyon Skalası (EPDS) ölçeğinin Türçe versiyonu ile yapıldı. EPDS ölçeğine gore 13 puan ve üzeri değerler kesim noktası olarak değerlendirildi. İstatistiksel ölçümler için ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Adölesan annelerin ortalama yaşı 17.7 ± 1.8 /yıl (15-18), ortalama evlenme yaşı 16.2 ± 1.1/yıl olarak tespit edildi. Adölesan gebelerin % 41.4'ünde EPDS skoru 13 ve üzerinde tespit edildi. Lojistik regresyon analizinde, EPDS skoru maternal yaş, ekonomik durum, çekirdek ailede yaşam, prenatal gebelik bakımı almış olma ve doğum şekliyle anlamlı olarak ilişkili bulundu. Sonuç: Erken gebelik yaşı ve düşük ekonomik seviye adölesan annelerdeki PPD ile yakından ilişkili görünmektedir. Bu nedenle adolesan gebeliklerin makul bir yaşa kadar geciktirilmesi uygun olacaktır. Postpartum dönemde aile üyeleri veya toplum sağlığı görevlileri adölesan gebelere annelik ve bebek bakımı hakkında yardımcı olmalıdır.