E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2312 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,

Bu yıl da kış ve sonrasında bahar aylarının gelmesiyle birlikte kadın hastalıkları ve doğum alanındaki kongre, sempozyum ve kurslar da olanca hızıyla başladı. Doğal olarak sizlere katıldığım kongrelerden bahsedeceğim.

Bu yılın kongreleri, ilk olarak Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinin 15-19 Ocak tarihlerinde Uludağ'da gerçekleştirdiği ''6. Uludağ Jinekoloji ve Obstetrik Kış Kongresi'' ile başladı. Dört yüzden fazla meslektaşımızın katıldığı kongrede, ayrıca, laparoskopi, histeroskopi, fetal ultrasonografi ve ovulasyon indüksiyonu workshopları yapıldı. Bu arada kış sporlarına ilgi duyanlar kayak imkanı bulabildiler.

Ege Tıp fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalının, düzenlediği ''I. Ege Menopoz ve Osteoporoz Sempozyumu'' 4-6 Nisan tarihlerinde Çeşme'de yapıldı. Sempozyuma dört yüz civarında bir katılım oldu. Özellikle menopozda HRT tedavileri yeniden tartışıldı. Hazırlanmış konsensus raporları tekrar değerlendirildi.

Düzce Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Ürojinekoloji derneğinin ortaklaşa düzenledikleri, ''Ürojinekoloji ve Pelvik rekonstrüktif cerrahi, Mezuniyet sonrası Workshopu'' 12-13 Nisan tarihlerinde Akçakoca'da yapıldı. İlk gün teorik bilgilendirmeden sonra, ikinci gün Düzce Tıp Fakültesinde konuyla ilgili ameliyat ve girişimler yapılarak katılımcılara ekrandan gösterildi. Meslektaşlarımızın, soru, katkı ve yorumları tartışıldı. Konuyla yakından ilgilenen, yüz elli civarındaki meslektaşımızdan çok yararlandıkları bilgilerini aldık.

Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, Gazi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Kontrasepsiyon ve Üreme Sağlığı Derneği'nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ''Üçüncü Uluslararası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi'' 20-23 Nisan tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi. Tam Irak savaşı sonrasına gelmesi nedeniyle maalesef, beklenilen yabancı konuşmacılardan bazıları katılamadı. Buna rağmen özellikle İran ve Azerbaycan olmak üzere komşu ülkelerden dahi katılımlar oldu. Kongrede 26 sı yabancı katılımcılardan olmak üzere, 69 u sözel, 144 ü poster olmak üzere toplam 213 bildiri sunuldu. Yılardır ülkemizdeki kongrelere katılırım. Bu kadar çok sayıda bildiri sunulan, Kadın Hastalıkları ve Doğum kongresi görmedim. Kongre süresince posterleri asacak yerler konusunda hayli sıkıntı yaşandı.

Maalesef koskoca başkentimizde binin üzerinde katlımı karşılayabilecek bir kongre merkezimiz bile yok. Birden fazla ve yeterli büyüklükte salonu olan bir kuruluşumuz bile yok. Büyük bir salonu olsa da bakıyorsunuz, fuayesi, stand alanı yetersiz. Ya da kalınacak otellere uzak. İmkansızlık nedeniyle bütün gün çalışılan salonlarda akşam yemek ya da kokteyl veriliyor. Bu nedenle otel yöneticileri, salonu akşamki aktivitelere yetiştirmek arzusuyla, oturumların biran önce bitmesi için gözünüzün içine bakıyorlar. Ses ve ışık düzeni hatta barkovizyon sistemlerini bile siz kendiniz getirmek zorundasınız.

Yurt dışına gidenlerimiz bilirler, adamlar koskoca gökdelen otellerin yanı başlarına yine devasa kongre binaları yapmışlar. Bilimsel oturumlar başka yerde, sosyal aktiviteler başka mekanlarda yapılıyor. Bütün gün bilimsel toplantılarda kullanılan salonlarda, ayrıca akşamları da, sosyal etkinlik yapılması ancak bizde oluyor.

İstanbul ya da en çok kongre yapılan Antalya bile farklı değil. İstanbul, Lütfi Kırdar kongre merkezinde geniş bir stand alanı bile düşünülmemiş. İçinde oteli de olmadığından, sosyal etkinlikler yapılamadığından, ek getirisi olmayan merkezin kullanımı için, sizden dolar bazında tonla para talep ederler. Ayrıca civar oteller de o kadar yakında değil. Antalya'da ise tatil için gelmiş, eğlenen turistlerle yan yanasınız. Bunun yanında, tüm konuşmacıların ve oturum başkanlarının taşınma ve konaklama sorunları ortaya çıkıyor. Yine de bunlara rağmen, Antalya'nın imkanları diğer kentlere oranla daha iyi. Mevsim de uygunsa hem bilimsel çalışma, hem de tatil yapma imkanı oluyor.

Önümüzde 16- 20 mayıs ''V. Türk- Alman Jinekoloji Derneği ve II. Reproductive Medicine Tartışmalı Konular ve Çözümler Ortak Kongresi'' var. Şimdiden binin üzerinde kayıt olduğunu öğrendim. Bu sayı bile artık, 'Türk- Alman kongresi'nin hem bilimsel hem de sosyal aktiviteler olarak, kabul gördüğünün bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. 11 - 13 Haziran tarihlerinde ''Zeynep Kamil Hastanesi'nin geleneksel kongresi var.

Arkadaşlar, bilim uğruna tüm yapılanlar aslında önce ülkemiz, daha sonra da tüm insanlık içindir. Bu kadar çok kongre olmasından memnunluk duymak gerekir. bilimsel aktiviteleri başlatan, yürüten ve devamını getiren arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Karşınıza çıkanlar, yolunuza engeller koymaya çalışanlar olsa da, bunlar azınlıktadır. Meslektaşlarımızın çoğu yapılan her iyi işi takdirle karşılıyor, fırsat buldukça da katılmaya çalışıyorlar.

Sevgi ve saygılarımla.

Prof.Dr. Haldun GÜNER

Editör