E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2321 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,

Bu yılın bahar kongreleri hakkında, bundan önceki sayımızın editör köşesinde de yazmıştım. Nisan ayından başlıyarak, önce ''Türk Jinekoloji ve Obstetrik derneğimizin'' gerçekleştirdiği ''4. ulusal kongremizi'', Mayıs ayında ise ''IX Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongremizi'' ve ''3. uluslararası Menopoz- Osteoporoz kongremizi'' gerçekleştirdik. Her üç kongrede, yerli ve yabancı konuşmacıları, katılımı ve bilimsel içerikleri bakımından oldukça doyurucu geçti.

Özellikle hem mevsimin ilk kongresi olması, hem de hepimizin ana derneği olan 'Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'mizin gerçekleştirdiği bir bilimsel kongre olan, ''Ulusal kongremiz'' tüm konuları kapsaması, bilimsel hazırlıkları, hem de katılımcıları açısından muhteşemdi. Kongrede, şimdiye kadar hiçbir kongrede görülmemiş bir katılımcı sayısına ulaşıldı. Ulusal kongremize, toplam 1.200 gibi rekor sayıda bir katılım oldu.

Bu rekora nasıl ulaşıldı, bu kadar meslektaşımız nasıl bir araya gelebildi? diye pek çok meslektaşımız sormaya başladı.

Öncelikle, yeterli hazırlıkların yapılabilmesi için geçen yıl, güz aylarında olması gereken kongre bilinçli olarak bu yılın nisan ayına alındı. Antalya'da olmasına karşın, henüz deniz mevsimi açılmamıştı, havuz ve deniz salonlarına rağbet olmadı. Aynı anda, üç ayrı salonda ayrı konular işlendiğinden, herkes daha çok kendi ilgi alanındaki toplantılara katıldı. Perinatoloji, infertilite- endokrinoloji, onkoloji, aile planlaması, menopoz ''osteoporoz, ürojinekoloji, endoskopik cerrahi konularının hazırlıkları tamamen ilgili yan dallara bırakıldı. İşlerin organizasyonunu ise, yıllardır birlikte çalıştığımız ve birlikte çok başarılı kongreler yapageldiğimiz, bu nedenle de çok deneyimli olan, hem derneğimizin hem de kongremizin genel sekreterlik görevlerini üstlenen sevgili kardeşim Prof. Dr. Bülent Tıraş idi. Aldığı her işin üstesinden başarıyla gelebilme gibi üstün bir yeteneğe sahip olan Tıraş, bu görevi üstlendiğinde, böyle bir başarının geleceği zaten belli idi. Başta dernek genel başkanı Prof.Dr.Lütfü Önderoğlu olmak üzere yönetim kurulu olarak hepimiz Dr. Tıraş'a güvendik ve desteğimizi hiç eksik etmedik. Önemli olan, siz meslektaşlarımızın takdiri idi. Biz bu takdiri, önce kongre esnasında sizlerin ağzından duyduk, gözlerinizden okuduk. Sonra hem sizlerden, hem de katılamayıp hayıflanan meslektaşlarımızdan, defalarca işittik.

Türkiye'de sabahları, kahvaltı satellit toplantıları olurmuymuş dediler. Oldu işte, yine sizler katıldınız. Büyük bir coşku ve bilimsel heyecanla, oylamalarda bulundunuz. Dört yüz kişi bile gelmez dediler. Bin ikiyüz olup geldiniz. Antalya'da salonlar boş olur dediler.

Son konuşmacının bitimine kadar salonları doldurdunuz. Sizlere binlerce teşekkürler. Gelecek kongrede iki binleri bulursak hiç şaşırmamak lazım. Ulusal kongrelerimizi başlatanlara, ayrı ayrı dernekleri birleştirerek, tüm kadın doğum hekimlerini bir çatı altında toplama başarısını gösterenlere, gönülden teşekkürler.

Arkadaşlar, bu arada size iki müjde daha vermek istiyorum. Birincisi, iki yıldır üzerinde çalıştığımız, konusunda ülkemizin ilk basılı eseri olacak olan, ''Jinekolojik ve Obstetrikal Cerrahi'' kitabımızın yazılımını nihayet tamamladık. Konuların genişliği nedeniyle, kitabı ancak, on dört ana grupta ve toplam 104 bölümde toparlayabildik. Poliklinik girişimlerinden, abdominal- vaginal cerrahilere, meme, barsak cerrahilerinden ürojinekolojik cerrahilere, kanser ameliyatlarından endoskopik girişimlere, hatta obstetrikal cerrahilere kadar, her konunun özellikle işlenmesine çalıştık. Teknik ve bilimsel yönleriyle, ameliyat resim ve şekilleriyle, anlatım zenginliğiyle, kitabınızın, bilimsel görüşlerinizde köklü değişiklikler yapacağına ve ilerlemelere neden olacağına inanıyoruz. Çok kısa süre içinde, Güneş kitabevinden gelecek olan, mutlu haberi bekleyiniz.

İkincisi ise, 20-23 Nisan 2005 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz '4. Uluslararası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi'dir. Kongremizi her zamanki gibi, sizlerin yoğun katılımı ve desteğinizle, yine güzel başkentimiz Ankara'da yapacağız. Üremeyle ve aile planlamasıyla ilgili bilgilerimizi yeniden gözden geçirip tazeleyeceğiz.

Yolumuz her zaman olduğu gibi, ülkemizin temiz insanları için, bilimsel üretimdir. Sizlerden aldığımız destekle bu yoldaki çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz. Destek sizden, çalışmaksa bizlerden.

Sevgi ve saygılarımla.

Prof.Dr.Haldun Güner

Editör