Editorials
Sayı Editöründen
Prof.Dr.Haldun GÜNER
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli Meslektaşlarım, Bu sayıda sizlere kadın-doğum ve üroloji disiplinlerinin seksiyonlarından biri olan ÜROJINEKOLOJİ'den bahsedeceğim. Eskiden böyle bir birim yoktu bu da nereden çıktı diyebilirsiniz. Çok doğru eskiden yoktu ama şimdi var, hem kendisi, hem de bu konuya özel ilgi duyanlar var. Tarihsel gelişime bir bakacak olursak, benim asistanlığımı yaptığım yıllarda bize sadece Kelly plikasyonu ameliyatını öğretirlerdi. Klasik kitaplara veya atlaslara baktığımızda başka yöntemlerin de olduğunu görüp de hocalarımıza bundan bahsettiğimizde ''Bu ameliyatların bir de retropubik olarak yapılanı olan Marshall-Marchetti var onu da ürologlar yapar'' derlerdi. 1988'de burslu olarak yurt dışına gittiğimde çalıştığım üniversite kliniğinde konuya ayrı bir önem verildiğini, ameliyat olarak da MMK, BURCH, PEREYRA, SLING gibi operasyonların yapıldığını gördüm. 1989'da yurda döndükten sonra da endikasyonlarına göre kendi anabilim dalımızda bu yöntemlerin uygulamalarını başlattım. Aslında farkında olmadan yeni bir ünitenin çalışmaların başlatmışız.
1991 yılında bir proje desteği ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'na alınan bir cihazla ürodinamilere başlanıldı. Bir konunun üzerinde ciddi çalışmalara yöneldiğimizde, ilk başlangıç çalışmalarımızda bazı hata ve eksiklerimiz olduğunu görmeye ve bunları düzeltmeye başladık. Giderek ameliyat yelpazemizi genişletmek, daha az invazif yöntemleri uygulama dürtüsüyle 1992'de DOUBLE-NEEDLE, 1995'de L/S BURCH, operasyonlarını yapmaya başladık. 1997 Nisanında klasik ve güncel, teknik ve teorik bilgilerin hekimlerimize tanıtımı ve aktarılması esprisinden yola çıkarak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları-Doğum Anabilim Dalı'nda ilk defa bir ürojinekoloji workshopunu gerçekleştirdik. Aynı yılın Mayıs ayında bir sempozyum duyurusunu aldık.
İncelediğimizde İstanbul Tıp Fakültesi Kadın-Doğum Anabilim Dalı'ndan Prof.Dr.Önay Yalçın hocamızın önderliğinde Ürojinekoloji Derneği adında bir dernek kurulmuş. Derneğin kuruluşu yapılan çalışmaların bir disiplin altına alındığını gösteriyordu. Bizler de hemen üye olarak dernek çatısı altındaki çalışmalara entegre olduk. 1997 Haziran ayında dernek1. Ulusal Ürojinekoloji Sempozyumu'nu 250'nin üzerinde meslektaşımızın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirdi.
Sempozyuma, jinekologların yanında, ürologlar, FTR uzmanları, nörologlar ve fizyoterapistler katıldılar.
Orada ürojinekolojinin pek çok disiplinin içine girdiği görüldü, bunlar arasında kadın hastalıkları-doğum, üroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, fizyoterapi ve nöroloji sayılabilir. Demek ki ayrı disiplinlerde çalışsalar da ürojinekolojiye gönül verenlerin birbirleriyle daha entegre olmaları ve pek çok konuda birlikte çalışmaları gerekmektedir. Konunun önemi artık meslektaşlarımızın pek çoğu tarafından kavranmaya başlamıştı. Sempozyum bilimsel olarak gayet düzeyli olarak geçti.
Ülkemize ilk defa gelen bu konuda uluslararası otoritelerden olan Dr.RAZ kendi ameliyat tekniğini hem anlattı hem de bizzat yaparak bizlere gösterdi. Kendi anabilim dalımızda 1997 yılında RAZ, 1998'de MACROPLASTİ ve nihayet, 1999'da TVT uygulamalarını başlattık.
1998 yılında dernek ve Düzce Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı faaliyeti olarak uygulamalı workshop ve nihayet ülkemizde ilk defa 1999'da 1. ULUSAL ÜROJINEKOLOJİ Kongresi yapıldı. Şimdi derneğimizin Türkiye adını alması için yapılan çalışmalarla konu bakanlar kuruluna kadar getirildi. Konuyla ilgili klasik kitap ÜROJINEKOLOJİ adında ve çok yazarlı olarak hazırlandı Eylül ayında basımı tamamlanarak sizlere sunulacaktır.
Değerli meslekdaşlarım konuyla ilgili çalışmalar yine derneğimizin çatısı altına tüm hızıyla devam etmektedir. Bu yıl 23-24 Eylül tarihlerinde ANKARA Sheraton otelinde ÜROJİNEKOLOJİ WORKSHOPU yapacağız. İlk gün teorik, ikinci gün ise ameliyatları yaparak kapalı devre sistemle sizlere sunacağız. Ameliyat esnasında ameliyatı yapan ekibe soru sorma ve anında bilgilendirme mümkün olacaktır.
Yapılan çalışmaların hepsinin ana hedefi ülkemiz tıbbına ve dolayısıyla insanlığa hizmettir. Bu konuda şimdiye kadar büyük bir bilimsel özveri ile çalışan, araştırma yapan, bu araştırmaları yurtiçi ve uluslararası dergilerde yayınlayarak bu bilime öncülük eden arkadaşlarımızı gönülden kutluyoruz. Çalışmalarınızda yalnız değilsiniz. Meslektaşlarımız giderek konunun önemini daha fazla kavrıyorlar. Tıp fakülteleri ve eğitim hastanelerinde ürojinekoloji birimlerinin kurulması, konuya ilgi duyanların giderek artması, bizlere mutluluk veriyor. Dernek olarak yeni kurulan birimlere her türlü bilimsel destek için, başta dernek başkanımız sayın Prof.Dr.Önay Yalçın olmak üzere hepimiz hazırız. Zaten bilim adamlığı da bunu gerektirir.
Özetle yenilikleri araştıracaksın, takip edeceksin, yeni tanı ve tedavi tekniklerini uygulayacaksın, üreteceksin, ürettiklerini yayınlayacaksın, ürettiklerini öğreteceksin, ürettiklerini yayacaksın. İşte gerçek anlamda bilimsel düşünmek ve bilim adamı olmak budur. Yoksa hızla değişen ilerleyen tıp bilimi içinde 3-5 sene içinde geri kalmak kaçınılmazdır. İşte biz bu nedenlerle konuya ilgi duyan tüm meslektaşlarımızı Ankara Sheratonda 23-24 Eylül'de 3. ÜROJİNEKOLOJİ WORKSHOPUNA bekliyoruz.
Gelin yenilikleri birlikte görelim, ilk ellerden uygulamaları izleyelim, daha sonra hastalarımızın tanı ve tedavilerinde kullanalım. İnsanımızı, kadınlarımızı ailelerimizi daha sağlıklı, daha mutlu edelim.
Gelecek sayıda buluşmak üzere saygılarımla.
Prof.Dr.Haldun GÜNER
Editör