E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2349 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli Meslektaşlarım,

Hekimlik mesleğini uygularken çoğu zaman diğer disiplinlerdeki meslektaşlarımızla işbirliği içinde çalışırız. Her dalın kendisi ile daha çok ilişkisi olan veya daha çok desteğine gereksinimi olan bazı disiplinler vardır. Başka bir deyimle bir klinikte işlerimizi eksiksiz görebilmemiz için her zaman birlikte olmamız gerekli olan diğer klinikler vardır. Örneğin, kardiyoloji-kardiyovasküler cerrahi, oftalmoloji-KBB, nöroloji-nöroşirürji gibi. Örnekleri daha da çokça sıralayabiliriz. Kadın doğumcuların her zaman birlikte çalışma durumunda oldukları yakın klinikler olarak, ilk aklıma gelenler; pediatri, genel cerrahi ve üroloji klinikleridir. Doğum servisinde çalışanlar, ya da özellikle ilgi alanı olarak perinatolojiyi seçen meslektaşlarımızın pediatri ve özellikle de yenidoğan servisi çalışanlarıyla çok yakın ilişkide olmaları gereklidir, zira her iki disiplinin de başarısı buna bağlıdır. Pediatristler, bizlere bazı sorular yöneltirler.

Örneğin: Yeterli düzeyde antenatal takip yapılabiliyor mu? Genetik tarama testleri uygulanıyor mu? Yoğun bakım başarınız hangi düzeylerdedir? Deneyimli ultrasonografistiniz var mıdır? Invazif girişimlerde başarı oranlarınız nasıldır? Yüksek riskli gebeliklerdeki davranış modeliniz nasıldır? Doğumda fetal ve maternal morbidite ve mortalite oranlarınız % kaçtır? Perinatologlarda, pediatristlere bazı sorular yöneltirler: Yenidoğan servisi imkanları hangi düzeydedir? Donanımı eksiksiz kaç küvözünüz vardır? Bunlardan kaç tanesi acil kullanımlar için boş tutulmaktadır? 24 saat devamlı yoğun bakım olanaklarınız nedir? Bu ünitede infeksiyon oranınız % kaçtır? Term ve prematür doğumlardaki başarı oranlarınız hangi düzeydedir? Ortalama bir rakam vermek istenirse örneğin 1000, 1500, 2000 gram ağırlıklı yenidoğanların yaşama yüzdeleri ne kadardır? Perinatolojide belirli bir başarı düzeyine ulaşabilmek için her iki tarafta kendilerine yöneltilen bu ve benzeri sorulara, yansız ve eksiksiz ve de çarpıtılmamış cevaplar vermek durumundadırlar. Elde bulunan veriler uluslararası istatistiklerin nerelerindedir. Önce birlikte değerlendirilmeli, varsa problemlere alınacak olan yanıtlar yine birlikte aranmalıdır. Hekimlik her zaman yinelendiği gibi, kusursuz bir ekip çalışmasını gerektirir. Ekibin teke tek her bireyi o ekibin içinde görevini eksiksiz yapmalıdır. ''Hepimiz birimizden daha akıllıyız'' sözü kulaklarımıza küpe olmalı, herhangi bir sorun herhangi birimizde olduğunda ekibin diğer çalışanları, o sorunu gidermek için canla başla çalışmalıdırlar. Özetle kadın doğumcular pediatristlerle çok daha yakın işbirliği içinde olmalı, birbirlerinin dertlerini önce anlamaya gayret etmeli, anlamalı, daha sonra da çözümlemek için gayret sarfetmelidir. Her iki disiplinin de başarısı toplumumuza daha sağlıklı yeni bireyler katmaya yönelik olduğuna göre, daha çok birbirimizi dinlemeli, sorunlara ortak çözümlerde birleşebilmeliyiz. Gelecek sayıda buluşmak ümidiyle saygılarımla.

Prof.Dr.Haldun GÜNER

Editör