E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 12 Oct 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2432 Viewed1249 Downloaded

Serial Amnioreductions in Severe Polyhydramnios: Case Report
Seri Amniyoredüksiyon Uygulanan Şiddetli Bir Polihidramniyos Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(4):267-70

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Polihidramniyos, gebeliklerin yaklaşık %1?inde görülür ve sıklıkla maternal diyabet, fetal konjenital anomaliler ve enfeksiyonlar ile ilişkilidir. Ancak büyük bir çoğunluğunun, özellikle hafif polihidramniyosun nedeni idiyopatiktir. Polihidramniyos erken doğum, erken membran rüptürü ve açıklanamayan perinatal ölüm riskini artırmaktadır. Artan amniyon sıvısı ayrıca dispne gibi maternal semptomlara da neden olmaktadır. Şiddetli polihidramniyosta amniyoredüksiyonun, amniyotik basıncı azalttığı ve komplikasyonları önlediği ileri sürülmektedir. Bu yazıda, daha önceki gebeliğinde de polihidramniyos ve erken doğum öyküsü bulunan, bu gebeliğinde şiddetli polihidramniyos ve solunum sıkıntısı nedeni ile seri amniyoredüksiyon uygulanan bir gebenin sunulması amaçlandı. Bebekte doğumdan sonra üçüncü günde hızlı kilo kaybı, poliüri, idrar sodyumunun ve klor atılımının yüksek olduğu gözlendi. Bu klinik bulgular ile öncelikle nadir bir metabolik hastalık olan antenatal Bartter sendromu düşünüldü, fakat sonrasında bebeğin klinik bulgularının düzeldiği gözlendi.
ABSTRACT
Polyhydramnios occurs in approximately 1% of pregnancies and is often associated with maternal diabetes, fetal congenital anomalies and infections. However, the cause of a large majority, especially of mild polyhydramnios is idiopathic. Polyhydramnios increases the risk of premature birth, premature rupture of membranes, and unexplained perinatal death. Also increased amniotic fluid causes maternal symptoms like dyspnea. Amnioreduction in severe polyhydramnios, has been proposed to reduce amniotic pressure and prevent complications. In this article it is aimed to present a pregnant woman with a history of polyhydramnios and preterm delivery in her previous pregnancy, to whom serial amnioreductions were applied due to polyhydramnios, and dyspnea in her present pregnancy. On the third day after birth, the baby experienced quick weight loss, polyuria, increased urinary sodium concentration and chloride excretion. Because of these clinical signs, antenatal Bartter\\s syndrome which is a rare metabolic disease is primarily thought but later the clinical signs of the baby have improved.