E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2159 Viewed689 Downloaded

Serum Zinc, Copper, And Magnesium Levels In Patients With Malign And Benign Cervical Lesions
Malign ve Benign Serviks Lezyonlu Hastalarda Serum Çinko, Bakır ve Magnezyum Düzeyleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(2):115-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Serviksin malign ve benign lezyonlarında çeşitli elementlerin kan düzeylerini incelemek amacıyla serviks kanserli 79, benign serviks lezyonlu 34 ve sağlıklı kontrol grubu olarak 20 kadından alınan serum örneklerinde çinko, bakır ve magnezyum düzeyleri ölçüldü. Serum çinko düzeyleri, benign ve malign lezyonlu hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük bulundu (sırası ile p<0.05 ve p<0.001). Bakır düzeyleri, kanserli grupta anlamlı ölçüde yüksek bulunurken (p<0.001) benign lezyonlu grupta kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadı. Magnezyum düzeyleri, benign ve malign lezyonlu gruplarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı bir şekilde düşük bulundu (her ikisi için p<0.01). Malign ve benign lezyonlu grupların serum çinko ve bakır düzeyleri arasındaki farklar istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken (her iki parametre için p<0.01) magnezyum düzeyleri arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. Değişik evrelerdeki kanserli hastaların serum element düzeyleri arasındaki farkların bu hastalığın evrelendirilmesinde yeterli olmadığı bulundu.
ABSTRACT
Zinc, copper, and magnesium were measured in serum samples taken from 79 patients with cervical cancer, 34 patients with benign cervical lesion and 20 healthy women serving as control group to evaluate the blood levels of these elements in malign and benign lesions of cervix. Mean serum zinc levels were lower in the patients with benign and malign lesions when compared with control group (p<0.05 and p<0.001) respectively). Serum copper level was statistically higher in the patient group with malign lesion (p<0.001) while the difference was not statistically significant in patient group with benign lesion when compared to the control group. Magnesium levels were statistically decreased in patient groups with benign and malign lesions when compared to the healthy controls (p<0.001 for both). The differences of serum zinc and copper levels between the patient groups with benign and malign lesions were statistically significant (p<0.001 for both) while the levels of magnesium did not show a significant difference. The differences of element levels in different stages of cervix cancer, was not sufficient for staging of cancer in the present study.