E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
1807 Viewed969 Downloaded

Servikal ve Vulvar İntraepitelyal Neoplazilerin Birlikte Görülme Sıklığı
Servikal ve Vulvar İntraepitelyal Neoplazilerin Birlikte Görülme Sıklığı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(4):254-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Serviks ve vulvanın premalign lezyonlarının birlikte görülme sıklığının araştırılması Çalışmanın yapıldığı yer: Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi Materyal ve Metod: Çalışma Ocak 1994 ve Mayıs 1996 tarihleri arasında yapıldı. Anormal servikovaginal smear ve /veya serviks, vagina veya vulvada şüpheli görünümü olan 395 olgu çalışma kapsamına alındı. Olguların kolposkopik ve histopatolojik muayene sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Aynı zamanda alınan, vulva ve serviks biopsilerinin her ikisinde de %38,46 oranında intra-epitelyal neoplazi bulunmuştur. Bu oran istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Sonuç: Vulva ve serviksin premalign lezyonları sıklıkla birlikte görülmektedir. Kolposkopi ünitesine başvuran hastalarda özellikle, herhangi bir premalign lezyon tespit edilmişse, alt genital traktus diğer bir premalign lezyon veya lezyonların varlığı açısından çok dikkatli incelenmelidir.
ABSTRACT
Objective: Investigation of association rate of cervical and vulvar premalign lesions. Institution: Süleymaniye Maternity and Womens Hospital Material and Method: Study was performed between January 1994 and May 1996. 395 cases with abnormal cervicovaginal smear and/or abnormal appearance of vulva, vagina or cervix were included to the study .The results of colposcopic and histopathologic examinations were evaluated retrospectively. Results: Intra-epithelial neoplasia was detected in 38,46 % of vulvar and cervical biopsies,which were taken simultaneously. This rate was statisticaly significant (p<0.05). Conclusion: Premalign lesions of vulva and cervix were found together frequently. All the patients who applied to the colposcopy units with a premalign lesion in their lower genital tract, have to be examined carefully for another premalign lesion or lesions.