2586 Viewed847 Downloaded
Detection Of Lymph Node Invasion In Cervix Carcinoma With Iliopelvic Lymphoscintigraphy
Serviks Kanserlerinde İliopelvik Sintigrafi ile Lenf Nodu İnvazyonunun Saptanması
İdris KOÇAK*, Cazip ÜSTÜN**, F.Filiz YANIK*, Mustafa TORGAÇ***, Arif KÖKÇÜ****
*, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD**, Doç., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD***, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD****, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, SAMSUN
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(3):199-203
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: İskiorektal fossaya radyofarmasötik maddenin enjeksiyonundan başka bipedal enjeksiyonla da desteklenen iliopelvik lenfosintigrafinin lenfatik tutulumun belirlenmesinde etkinliğini belirlemek. Çalışmanın yapıldığı yer: Onkokuz Mayıs Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Samsun. Materyal ve Metod: Serviks kanserli 26 vakada desteklenmiş iliopelvik lenfosintigrafi gerçekleştirildi. Lenfosintigrafi sonuçları opere olan 16 vakada operasyon sonuçları, geriye kalan 10 vakada ise CT ve ultrasonografi sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Opere edilen hastalarda disseksiyonla pozitif lenf nodu saptanan vakaların hepsinde lenfosintigrafi sonuçları pozitif olarak belirlendi. Sonuç: Lenfatik tutulumun olduğu tüm vakalarda lenfosintigrafinin pozitif oluşu testin hassasiyetini ortaya koymaktadır. Radyolojik inceleme ya da cerrahi girişim öncesinde tarama testi olarak gerçekleştirilecek desteklenmiş iliopelvik lenfosintigrafinin gerek radyoloğa gerekse cerraha yol göstermesi bakımından yararlı ve gerekli olduğu sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Objective: In 26 patients with cervical cancer, iliopelvic lymphoscintigraphy was performed following the injection of radiolucent solution into the ischiorectal fossa and later on supported by its bipedal injection to evaluate its efficacy in determining lymph node metastases. Materials and Method: The results of lymphoscintigraphies were compared with the histopathological results of the surgically removed tissues in 16 patients who were operated and with CT and ultrasonography results in other 10 patients who were non- operated. Results: The positiviness of lymphoscintigraphies in all cases with true pelvic lymph node metastases Conclusion: iliopelvic lymphoscintigraphy supported by bipedal radiolucent injection as a scanning test prior to surgery has been found useful and necessary for both surgeons and radiologist.