E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2427 Viewed1139 Downloaded

The Results Of Viginal Delivery In Previous Ceserian Section
Sezeryan Sonrası Vaginal Doğum Sonuçlarımız

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(2):118-21

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Bu çalışmada, daha önce bir sezeryan operasyonu geçirilmiş 98 gebe arasından vaginal doğumu arzu eden ve vaginal doğum için bir kontrendikasyonu bulunmayan 30 olgu seçilerek doğum eylemi takip edildi. Seçilen olguların 24 tanesi (%80) başarılı bir travay sonucunda doğurtuldu. 6 olgu (%20) ise eylem sırasında ortaya çıkan fetal distres, ağrı zaafı, uzamış travay gibi nedenlerle sezeryan operasyonuna alındı. Tüm eski sezeryanlı olgular içinde vaginal doğum oranımız %24.48 bulundu. Vaginal yolla doğurtulan grupta uterin rüptür ve maternal mortalite gözlemlendi. İki olguda görülen perinatal mortalite fetal anomali ve prematüriteye bağlı idi. Başarısız doğum eylemi sonucu sezeryana alınan bir olguda (%3.3) elektif olarak sezeryan yapılan grupta ise 4 olguda (%5.8) inkomplet rüptür saptandı. Hastanede ortalama kalış süresi vaginal doğumda 2.3 gün, sezeryan grubunda ise 7.6 gün olarak bulundu.
ABSTRACT
In this study, among 98 patients delivered by a ceserian section previously 30 patients who were willing and no contraindiciation to deliver vaginally, were selected. Labor is continously monitored. 24 (80%) of the selected patients were delivered vaginally after uncomplicated labor. However 6 patients (20%) were delivered by ceserian section because of fetal distress, uterine inertia and prolonged labor. Overall ratio of vaginal delivery among patients delivered by ceserian section previously was 24.48%. In the vaginal delivery patient group uterine rupture and maternal mortality was not observed. In 2 patients perinatal mortality was observed which was due to fetal anomaly and prematurity. In one patients which was delivered by ceserian section after a unsuccessfull labor incomplate rupture was noted (3.3%). However in the elective ceserian section group in 4 patients incomplete ruputre was noted (5.8%). Average hospital stay in vaginal delivery group was 2.3 days, where as in elective ceserian group it was 7.6 days.