E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 29 Apr 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2313 Viewed1075 Downloaded

Spontaneous Myomectomy After GnRH Agonist Treatment: Case Report
GnRH Agonist Tedavisi Sonrası Spontan Miyomektomi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(2):99-102

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Uterin miyomlar, 35 yaş üzeri kadınların en az %20'sinde bulunan ve uterus düz kasından kaynaklanan bening tümörlerdir. Kanama, basınç hissi ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilirler. Submüköz miyomlar ayrıca nekroz ve enfeksiyona neden olabilmektedir. Geniş submukozal ve intramural miyomlarda miyom boyutunu küçültmek, operasyon esnasındaki kanama miktarını azaltmak ve operasyon öncesi anemiyi düzeltmek için GnRH agonisti ile tedavi sonrasında histeroskopik rezeksiyon önerilmektedir. Burada 37 yaşında, submüköz miyomu olan bir kadında, histeroskopik rezeksiyondan önce üç ay GnRH agonist tedavisi sonrasında spontan miyomektomi olan bir olgu sunduk. Submüköz miyomlarda GnRH agonist tedavisi miyom boyutunu azaltır, histeroskopik rezeksiyonu kolaylaştırır ve bizim vakamızda olduğu gibi spontan miyomektomiyle sonuçlanabilir. Bundan dolayı, geniş submüköz miyomlarda GnRH verilmesini öneriyoruz.
ABSTRACT
Uterine fibroids are benign tumors which grow out of uterine smooth muscle and seen in at least %20 of women older than 35 years. They cause bleeding, sense of pressure and recurrent pregnancy losses. Submucous myomas also cause necrosis and infections. Histeroscopic resection may be offered for large submucous and intramural fibroids after GnRH agonist treatment in order to minimize fibroid size, decrease bleeding amount during the operation and treat anemia before the operation. Here we present a case of spontaneous myomectomy after 3 months of GnRH agonist treatment before histeroscopic resection in a 37-year-old woman with submucous fibroid. GnRH agonist treatment for submucous fibroids, decreases fibroids size, simplifies histeroscopic resection and may result in spontaneous myomectomy as presented in our case. Hence we suggest administration of GnRH therapy for large submucous myomas.