1919 Viewed859 Downloaded
Sudden Visual Loss Due to Conversion After Cesarean Section in a Patient with Preeclampsia
Preeklamptik Hastada Sezeryan Sonrası Konversiyona Bağlı Gelişen Ani Görme Kaybı
Aydın KÖŞÜŞa, Nermin KÖŞÜŞa, Metin ÇAPARb
aClinic of Obstetrics and Gynecology, Gözde Hospital, MALATYAbDepartment of Obstetrics and Gynecology, Selçuk University Meram Faculty of Medicine, KONYA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(4):325-7
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Visual loss is a common complaint among patients of different ages with variable presentations. Most common causes of acute visual loss are acute glaucoma, vitreous haemorrhage, central retinal artery occlusion, migraine, cerebrovascular accident or transient ischemic attack. Ischemia is the most common mechanism of acute visual dysfunction. Rarely conversion can also be cause. A 26 year-old primigravid patient at 36 week gestation with preeclampsia was developed sudden bilateral visual loss after C-section. Patient was evaluated by ophthalmologist, neurology, neuro-surgery and psychiatry specialists. All the examinations were normal, so the last diagnosis was thought as conversion. Post operative sudden visual loss is an important problem re-quiring urgent investigation. All laboratory and imaging techniques must be done to rule out possible pathologies. Visual loss due to conversion also must be thought.
ÖZET
Görme kaybı değişik yaşlarda farklı şekillerde oluşan yaygın bir problemdir. Akut görme kaybının en sık nedenleri, akut glokom, vitreus kanaması, santral retinal arter tıkanıklığı, migren, serebrovas- küler olaylar ve geçici iskemik atak şeklindedir. İskemi akut görme bozukluklarında en sık rastlanan nedendir. Nadiren konversiyona bağlı olarak da gelişebilir. 26 yaşındaki 36 haftalık primigravida ve preeklampsi olan has-tada sezaryen sonrası bilateral ani görme kaybı gelişti. Hasta göz, nöroloji, nöroşirürji ve psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirildi. Tüm muayeneler normal idi. Hastada konversiyon olduğu kararına varıldı. Sonuç olarak postoperatif dönemde gelişen ani görme kaybı dikkatli bir şekilde araştırılması gereken bir problemdir. Tüm tetkikler yapılarak fiziksel bir patoloji olup olmadığı araştırılmalıdır. Konversiyona bağlı görme kaybı olabileceği de düşünülmelidir.