E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 10 Nov 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2682 Viewed983 Downloaded

Tamoxifen and Lower Female Genital Tractus: Review
Tamoksifen ve Kadın Alt Genital Sistemi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(4):227-33

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Selektif bir östrojen reseptör modülatörü (SERM) olan tamoksifen (TAM), meme kanserli hastaların tedavisinde ve meme kanseri için yüksek riskli kadınlarda koruyucu amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. TAM'ın kompleks bir mekanizması vardır. Ortamdaki östrojen konsantrasyonuna göre östrojen reseptörlerine bağlanarak hem antagonist hem de agonist etkiler gösterebilir. Meme dokusunda antagonist gibi davranırken, kadın genital sistemi üzerine agonist etkileri belirgindir. Bu kısmi agonist etkilerine bağlı olarak, uzun dönem TAM kullanımı, endometriyal polip, adenomiyozis, leiomiyom, endometriyal hiperplazi, endometriyal kanser ve uterin sarkom gibi çeşitli epitelyal veya non-epitelyal uterin korpus lezyonları ve fonksiyonel over kistleri gibi bazı jinekolojik yan etkilere neden olur. TAM ile ilişkili kadın genital sisteminin üst kısmına ait patolojilerle ilgili literatürde yeterli veri bulunmasına rağmen, TAM kullanımının kadın alt genital sistemi üzerine etkileri hakkındaki veriler kısıtlıdır. Bu derleme, TAM ile kadın alt genital sistemi arasındaki ilişki hakkındaki güncel verileri analiz etmektedir.
ABSTRACT
Tamoxifen (TAM), a selective estrogen receptor modulator (SERM), is widely used in the treatment of patients with breast cancer and for chemoprophylaxis in high risk women for breast cancer. TAM has a complex mechanism. Due to the ambient estrogen concentration, it has both agonistic and antagonistic effects by binding estrogen receptors. However, it acts as an estrogen antagonist in breast tissue, agonistic effects are prominent on female genital tractus. Due to its partial agonistic effect, long term TAM usage causes some gynecologic side effects such as epithelial and non-epithelial uterine corpus lesions including endometrial polyp, adenomyosis, leiomyoma, endometrial hyperplasia, endometrial cancer and moreover functioning ovarian cysts. There is sufficient data about TAM associated pathologies of upper part of the female genital tractus in literature, however, the data about the effects of TAM usage on female lower genital tractus in breast cancer survivors is limited. This ''review'' analyzes the current data about the association between TAM and female lower genital tractus.