E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1996 - Volume 6 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2605 Viewed1212 Downloaded

The Activity Of Plasma Antitrombin III In Distinctive Diagnosis Of Preeclampsia And Chronic Hypertension
Preeklampsi ve Kronik Hipertansiyonun Ayırıcı Tanısında Plasma Antitrombin ııı Aktivitesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1996;6(1):47-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampsi ile kronik hipertansiyonun ayırıcı tanısında plasma antitrombin III aktivitesinin önemini belirlemek amacıyla çalışma planlandı. Çalışmanın yapıldığı yer: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi. Materyel ve Metod: Normal, hafif, ağır preeklamptik, kronik hipertansif ve kronik hipertansif+süperempose preeklampsi olarak beş grupta incelenen gebelerde ve kontrol grubunu oluşturan gestasyonel yaşları çalışma grubu ile eşleştirilmiş normotensif gebelerde plasma antitrombin III değerleri tespit edildi. Bulgular: Preeklamptik ve süperempose preeklamptik olgularda Plasma antitrombin III aktivitesi normotensif gebelere oranla anlamlı olarak düşük tespit edildi (sırasıyla p< 0.05, p< 0.05). Kronik hipertansif gebeler ile normal gebeler arasında antitrombin III değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı fark yoktu (p> 0.05). Sonuç: Plasma antitrombin III aktivitesinin preeklampsi tanısında ve preeklampsi ile kronik hipertansiyonun ayırıcı tanısında değerli bir test olduğu sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Objective: This study was planned to determine the role of plasma antitrombin III activity in differantial diagnosis of preeclampsia and chronic hypertension. Institution: Zeynep Kamil Women and Children's Hospital. Material and Methods: Plasma antitrombin III activity was measured in five groups of patients with mild, moderete, severe preeclampsia, chronic hypertension, chronic hypertension + superimposed preeclampsia, and normotensive patients, whose gestationel age werne matched with the hypertensive groups. Results: In the group with preeclampsia and superimposed preeclampsia, average plasma antitrombin III activity was statistically significantly lower than the normotensive one (p< 0.05, p< 0.05, respectively). There was no statistically significant difference in the average plasma antitrombin III activity between chronic hypertensive and normotensive group (p> 0.05). Conclusion: Plasma antitrombin III activity seem to be a valuable diagnostic tool to diagnose preeclampsia and in differential diagnosis of preeclampsia and chronic hypertension.